Stopcontacten blijven EU verdelen

BRUSSEL, 17 OKT. Het symbool bij uitstek van Europa's verdeeldheid - de grote variatie in stopcontacten, stekkers en fittingen - zal ook in de komende reeks van jaren dé grote frustratie blijven voor frequente reizigers.

“In de nabije toekomst mag hiervoor geen Europese standaard worden verwacht”, zo heeft het Europees Comité voor Elektrotechnische Standaardisatie gisteren bekendgemaakt.

De treurige mededeling volgde op een stemming over vier voorstellen die geen van alle de benodigde meerderheid van 71 procent kregen van de afgevaardigden van de lidstaten die deel uitmaken van het comité.

Zoals reizigers met scheerapparaten en haardrogers bekend is, hebben de meeste van de vijftien Europese lidstaten totaal verschillende stopcontacten en stekkers. De Britse stekker bijvoorbeeld telt drie rechthoekige pootjes, de Italiaanse drie ronde in een boog, de Belgische en Franse slechts twee. De variëteit in contactdozen voor telefoonaansluitingen die worden gebruikt voor computermodems is zo mogelijk nog groter.

Top op heden heeft de Europese Commissie, die gewoonlijk het voortouw neemt in pogingen de lidstaten op één lijn te krijgen, niets kunnen uitrichten. “De Commissie heeft niks te maken met stekkers en stopcontacten,” aldus woordvoerster Elizabeth Kaiser van het Comité, “deze kwestie wordt overgelaten aan de markt.” Zij verwijst daarbij naar het systeem dat dit soort vraagstukken overlaat aan het 'laagst mogelijke niveau'.

Dat neemt overigens niet weg dat de Europese Unie haar lidstaten de afgelopen jaren duizenden normen heeft opgelegd die andere produkten gelden. Dergelijke standaarden variëren van de maximaal toegelaten herrie die grasmaaiers mogen maken tot de minimumbreedte van tractorzadels. (AP)