Sport7 verdwijnt van Haagse kabel

AMSTERDAM, 17 OKT. Sport7 verdwijnt in Den Haag per 1 november van de kabel. Dit heeft het college van B en W besloten. De nieuwe sportzender zei gisteren het besluit te betreuren en beraadt zich op juridische stappen.

In Den Haag zal de nieuwe sportzender voorlopig niet als alternatief tegen extra betaling in een 'pluspakket' achter een decoder terecht komen. Kabelexploitant Casema verwacht de 220.000 Haagse kabelabonnees pas in de loop van volgend jaar een pluspakket aan te kunnen bieden.

Anders dan in Amsterdam, waar Sport7 al per 1 oktober achter de decoder verdween, heeft Casema gekozen voor modernere, digitale decoders. “Het is afhankelijk van de fabrikanten hoe snel die kunnen worden geleverd”, aldus een woordvoerder van Casema.

Een complicatie is dat het Haagse kabelnet momenteel wordt verkocht. Casema heeft een bod uitgebracht, maar is op dit moment uitsluitend exploitant. “Zolang daarover geen duidelijkheid bestaat, ligt alles stil.” De nieuwe eigenaar zal veel geld moeten investeren in de modernisering van het verouderde Haagse kabelnet. Naar verluidt hebben naast Casema, ook het Amsterdamse A2000 en de kabel- en energiemaatschappij Nuon een bod uitgebracht.

Behalve juridische stappen tegen het Haagse gemeentebestuur onderzoekt Sport7 of de zender een kanaal kan delen met de nieuwe regionale tv-zender TV West. “Daarover worden gesprekken gevoerd”, aldus Sport7. “Zij zenden niet 24 uur per dag uit.” Maar volgens Sport7 zijn er mogelijk juridische belemmeringen. Het gemeentebestuur volgt met het besluit een advies van de raadscommissie voor cultuur. Die baseerde zich op een enquête onder Hagenaars waaruit bleek dat 34 procent een voorkeur heeft voor Eurosport en slechts 18 procent Sport7 wilde zien. Sport7 maakt bezwaar tegen de wijze waarop de enquête is gehouden. Bovendien vindt de zender dat de mensen die zich moesten uitspreken nog niet voldoende op de hoogte waren van Sport7. “Ze realiseren zich niet dat op 9 november de voetbalwedstrijd Nederland tegen Wales alleen op Sport7 te zien is”, aldus de woordvoerder.