Rotterdam Airport

Foto: Rotterdam Airport, beter bekend als Zestienhoven, heet nu een bescheiden zakenvliegveld te zijn. Rotterdam onderhandelt over een nieuw contract met de exploitant, de nv Schiphol. Maximaal 20.000 vliegbewegingen per jaar, geen toestellen met een hoger startgewicht dan zes ton, geen kleine luchtvaart en op termijn een nachtsluiting, zo wil de gemeente het.

Zestienhoven, veertig jaar geleden geopend op initiatief van het zakenleven, ligt veel te dicht op de bebouwde kom. Een ambitieus plan voor een nieuwe luchthaven strandde echter twee jaar geleden; de overheden lijken het nooit eens te worden over een luchthaven in Rotterdam. Het resultaat is dat, in de woorden van de voormalige Rotterdamse burgemeester Thomassen, “de vliegtuigen gewoon blijven dalen en stijgen”. Het gaat Rotterdam Airport voor de wind. Het aantal passagiers overtreft dit jaar de 500.000, vorig jaar was er een stijging van 25 procent. Tachtig procent van de vluchten betreft zakenverkeer, de rest vakantiecharters en goederenvervoer. Foto Vincent Mentzel