Pas niet beveiligd om produktiekosten

ROTTERDAM/DEN HAAG 17 OKT. In het Nederlandse paspoort ontbreekt een beveiliging tegen het vervangen van foto's uit kostenoverwegingen. De plastic beschermlaag in het paspoort wordt vaak niet juist aangebracht waardoor deze eenvoudig te verwijderen valt.

Dat zegt direkteur F. Schomper van het lamineerbedrijf Dorned BV in Zoetermeer, leverancier van het laminaat voor paspoorten in 36 landen en eveneens vanaf het begin betrokken bij het nieuwe Nederlandse paspoort. Dorned levert voor het Nederlandse paspoort laminaat met de bijbehorende apparatuur. De foto-beveiliging ontbreekt om de produktiekosten laag te houden.

Gisteren maakte justitie in het Groningse Haren bekend dat op eenvoudige wijze in het vernieuwde Nederlandse paspoort de foto's zijn te vervangen. Dit kwam aan het licht bij een omvangrijke mensensmokkel.

Staatssecretaris Kohnstamm (Binnenlandse Zaken) wil met de Tweede Kamer een nieuwe discussie beginnen over de fraudebestendigheid van het Nederlandse paspoort. Hij zei gisteren “onaangenaam verrast” te zijn door de conclusie van het IRT Noord- en Oost-Nederland dat het nieuwe paspoort blijkbaar gemakkelijk kan worden vervalst. Vanmiddag zou de Kamer een spoeddebat houden over de zaak met Kohnstamm. Ook staatssecretaris Schmitz (Justitie) werd wegens de mensensmokkel-zaak naar het Binnenhof geroepen.

De beveiliging op de foto is een extra behandeling, die bij een controle met speciaal licht zichtbaar wordt. Op deze manier wordt direkt duidelijk of in het paspoort de originele foto werd vervangen. Het verwisselen van de pasfoto - waar het bij vervalsingen meestal om draait - wordt hierdoor vrijwel onmogelijk, tenzij de vervalsers over het door de fabrikant gebruikte materiaal beschikken. Dorned heeft het patent op deze beveiliging die volgens Schomper in een aantal landen reeds wordt toegepast. Hij wil niet zeggen waar.

Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken is deze beveiliging destijds niet aan de orde geweest in de commissie die de produktie voorbereidde. Wel is over andere behandelingen gesproken, die al gauw als te duur of te ouderwets aan de kant werden geschoven.

Volgens Schomper van Dorned komt het ook regelmatig voor dat bij de aanmaak van een nieuw paspoort het laminaat niet op de juiste temperatuur is gebracht. Daardoor is het later gemakkelijker los te peuteren. “Bij een goede controle is dit altijd vast te stellen. Het laminaat vertoont dan zwarte strepen en vlekken. De vereiste apparatuur kost een paar tientjes, maar lang niet alle diensten beschikken er al over”, aldus Schomper.

Het nieuwste paspoort werd gedurende de ontwikkeling verschillende keren getest door onder meer het Duitse Bundeskriminalamt en het TNO. Dat gebeurde nog onder verantwoordelijkheid van staatssecretaris De Graaff-Nauta (CDA).