Parijs verkoopt Thomson aan Lagardère-groep

PARIJS, 17 OKT. De Franse regering heeft besloten het concern Thomson (defensie- en consumentenelektronica) te verkopen aan de Lagardère groep, eigenaar van Matra Défense en de uitgeverij Hachette. Thomson Multimédia, de consumentenpoot, wordt daarna voor 85 procent verkocht aan het Koreaanse Daewoo, dat beloofd heeft 5000 banen in Oost-Frankrijk te scheppen.

De symbolische overnameprijs van de hele Thomson-groep bedraagt 1 franc. De Franse overheid zal eerst nog 11 miljard franc (3,6 miljard gulden) in het bedrijf pompen om de schuldenlast van Thomson (nu 24 miljard francs) te verminderen. Lagardère zal de defensiebelangen van Thomson CSF samenvoegen met Matra. Het nieuwe Thomson Matra zal met een omzet van ongeveer 20 miljard gulden een van 's werelds grootste producenten zijn van defensie-elektronica. Alleen Lockheed Martin Loral is groter; de andere Amerikaanse grootmacht op dit terrein, Hughes, is ongeveer even zwaar.

De beslissing komt als een verrassing nadat maanden strijd achter gesloten deuren had geleid tot een favorietenrol van Frankrijks veel grotere andere kandidaat Alcatel Alsthom. Dit in opspraak en financiële moeilijkheden geraakte elektronica-, energie- en transportconcern had beloofd Thomson Multimédia Frans te houden.

Thomson bestaat uit de defensietak Thomson-CSF, die onder meer eigenaar is van Hollandse Signaal in Hengelo, en de producent van consumentenelektronica Thomson Multimedia (TMM). Lagardère heeft afgesproken het laatstgenoemde bedrijf bij aanvaarding van het bod over te doen aan Daewoo.

De Franse regering liet gisteren weten daar geen bezwaar tegen te hebben. De vakbonden denken daar anders over. De CGT en de CFDT lieten weten de voorgenomen transactie te zullen torpederen. Vooral de overdracht van TMM aan Daewooo is bij de bonden in het verkeerde keelgat geschoten.

De overheid koos voor Lagardère omdat diens dochteronderneming Matra samen met Thomson-CSF een van de grootste leveranciers van defensiesystemen ter wereld vormt. “De combinatie zou een ongeëvenaarde troef voor de Franse export zijn”, aldus de regering in een verklaring.Een woordvoerder van Hollandse Signaal in Hengelo liet vanmorgen weten dat het Nederlandse bedrijf “blij” is met de overname van Thomson door Lagardère. “We zijn altijd principieel voor privatisering geweest. Deze overeenkomst verschaft ons betere mogelijkheden op de wereldmarkt.”

Volgens de woordvoerder is er geen overlap tussen de activiteiten van Hollandse Signaal en die van Lagardère. Het Nederlandse bedrijf verwacht geen negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid, eerder is uitbreiding van de activiteiten te verwachten.