Nieuw onderzoek 'Dutroux'

BRUSSEL, 17 OKT. Het Belgisch parlement stelt een onderzoekscommissie in om het onderzoek naar kinderontvoerder Marc Dutroux door te lichten. Uit rapporten van het Comité P, dat toeziet op de politiediensten, en van twee procureurs-generaal is al gebleken dat politie en justitie in het onderzoek fouten hebben gemaakt.

Het Belgische parlement voert al een onderzoek-van-het-onderzoek naar de bende van Nijvel, die in de jaren tachtig een aantal nooit opgehelderde, moorddadige aanslagen pleegde op supermarkten.

De socialistische en christendemocratische coalitiepartijen wilden dit onderzoek uitbreiden naar de zaak-Dutroux maar de liberale oppositie zag meer in een aparte onderzoekscommissie. Als één van beide parlementaire onderzoeken is afgerond, wordt besloten of ook het onderzoek naar de moord in 1991 op de socialistische voorman André Cools onder de loep wordt genomen.

Vandaag wordt voor de vierde achtereenvolgende dag op diverse plaatsen in België actie gevoerd tegen het besluit van het Hof van Cassatie om onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte van het onderzoek-Dutroux te halen wegens vermeende partijdigheid.

Connerotte was te gast op een benefietavond voor slachtoffers van Dutroux. Volgens Cassatie heeft hij daarmee “vastgestelde vooringenomenheid” aan de dag gelegd. In Antwerpen verzamelden zich vanmorgen duizenden studenten en scholieren in de buurt van stadhuis en gerechtsgebouw. Het openbaar vervoer in de Scheldestad lag plat.

Ook in Brussel is het openbaar vervoer verstoord. In diverse bedrijven hadden vandaag werkonderbrekingen plaats en in Mechelen en in de buurt van Boom demonstreerden studenten.

Onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte heeft vorige week nog een gerechtelijk onderzoek geopend tegen acht rijkswachters en leden van de gemeentepolitie van Charleroi die in december vorig jaar huiszoeking verrichten bij Dutroux in Marcinelle. Op dat moment zaten twee slachtoffers van Dutroux, de achtjarige Julie en Mélissa, opgesloten in de kelder. Zij werden echter niet gevonden. Het Comité P moet uitzoeken of de huiszoeking correct is verlopen. Dat schrijft vandaag de krant Het Volk.

Volgens de vader van Julie Lejeune neemt de orde van advocaten een tuchtmaatregel tegen zijn advocaat omdat deze geen afstand heeft genomen van een uitspraak van Lejeune. In een televisiedebat maakte Lejeune de advocaat van Dutroux uit voor ongedierte, afgelopen maandag enkele uren na de gewraakte uitspraak van het Hof van Cassatie.