MILITAIRE BASES

Het aantal militaire vliegbases in Nederland houdt gelijke tred met het defensiebudget: beide zijn de laatste jaren afgenomen. De Koninklijke Luchtmacht heeft op dit moment nog drie main operating bases, hoofdvliegvelden, waarop de F-16 jachtbommenwerpers zijn gestationeerd.

Dit zijn de vliegbases Leeuwarden, Twenthe en Volkel. Daarnaast zijn er bases voor andere onderdelen van het vliegend materieel. Zo staan op het militaire gedeelte van vliegveld Eindhoven transportvliegtuigen, vanaf Soesterberg en Gilze-Rijen vliegen de helikopters van de Luchtmobiele Brigade. In Woensdrecht, waar tien jaar terug nog nucleaire kruisraketten hadden moeten komen, bevindt zich nu de vliegschool van de luchtmacht. Ypenburg bij Den Haag is gesloten en overgenomen door het rijk - waarschijnlijk komen er woningen - en Deelen op de Veluwe wordt alleen nog sporadisch gebruikt voor oefeningen. De Koninklijke Marine heeft twee 'vliegkampen': Valkenburg in de buurt van Leiden en De Kooy bij Den Helder. De Kooy biedt onderdak aan helikopters en Valkenburg is de thuisbasis van de Orion maritieme patrouillevliegtuigen. Valkenburg dient daarnaast als regeringsvliegveld. Er doen geruchten de ronde over sluiting van Valkenburg, maar daarover is nog niets besloten.