Meer winst Ford

DEARBORN, 17 OKT. Ford heeft net als de twee andere grote autoproducenten in de VS, GM en Chrysler, een forse winststijging geboekt in het derde kwartaal. Het nettoresultaat verdubbelde bijna van 357 miljoen dollar tot 686 miljoen dollar, zo maakte het concern gisteren bekend.

De omzet van Ford ging van 31,41 miljard naar 33,96 miljard dollar. Bestuursvoorzitter Alex Trotman liet weten “dat we een stevige vooruitgang hebben geboekt en het blijvend beter zullen doen”. Het vierde kwartaal zal volgens hem beter verlopen dan het derde. Over dat laatste kwartaal is al wel een voorziening getroffen van 300 à 400 miljoen dollar in verband met vervroegde pensionering. Ford verwacht over heel 1996 in de VS 15,5 miljoen personen- en vrachtwagens af te zetten. Over de eerste negen maanden van het jaar ging de winst van Ford omlaag van 3,48 tot 3,24 miljard dollar. De omzet groeide in die periode van 102,6 tot 108,1 miljard dollar. In West-Europa komt de verkoop uit op 14,2 miljoen auto's tegen 13,4 miljoen in 1995. Over het derde kwartaal werd in West-Europa echter een verlies geleden van 472 miljoen dollar, 152 miljoen dollar meer dan dezelfde periode vorig jaar, vooral wegens de sterke concurrentie. Ford wil daarom zijn activiteiten in West-Europa reorganiseren. (KRF)