Luchthaven Lelystad

Foto: Luchthaven Lelystad, een 'bijveld' van Schiphol, wil zijn banen intensiever gaan gebruiken en zo worden getransformeerd in een business airport. Het kabinet is daarvan een voorstander. Onderdelen van Schiphol die niet wezenlijk bijdragen aan de ontwikkeling van de nationale luchthaven tot mainport worden naar Lelystad verplaatst: taxivluchten, lesvluchten en proefvluchten.

De baan die vroeger voor zweefvliegtuigen werd gebruikt (700 meter lang) moet worden verhard en geschikt worden gemaakt voor 'gewone', lichte vliegtuigen. Vervolgens wordt de andere baan, 1.250 meter lang, volgens de plannen uitgebreid tot 1.800 meter en kan dan worden gebruikt door vliegtuigen van 20 ton. Het is niet de bedoeling dat het commerciële luchtverkeer op het huidige vliegveld Lelystad een grote vlucht neemt; nachtvluchten blijven verboden. De bedoeling is dat de uitbreidingsplannen in het jaar 2000 zijn gerealiseerd. Maar de Milieufederatie Flevoland heeft, evenals bewonersorganisaties in Almere en Lelystad, verzet aangekondigd. Foto Axi Press