'Lang Leve de Koningin' dingt mee naar Oscar

AMSTERDAM, 17 OKT. De Nederlandse speelfilm Lang Leve de Koningin dingt mee naar een Oscar, de belangrijkste onderscheiding op filmgebied. Dat heeft Holland Film Promotion gisteren bekendgemaakt. In februari maakt de jury in Los Angeles de Oscarwinnaars bekend.

De film kreeg tijdens het afgelopen Nederlandse Film Festival het Gouden Kalf voor de beste speelfilm. In de hoofdrollen spelen Monique van de Ven, Derek de Lint en Tiba Tossijn.

De documentaire De slag in de Javazee van regisseur Niek Koppen en producent Eddy Wijngaarde is de Nederlandse inzending voor de Oscar in de categorie documentaires. Ook deze film kreeg dit jaar een Gouden Kalf.

De Nederlandse selectiecommissie maakt eind oktober een keus voor de inzending van een animatiefilm. Dit jaar won de Nederlandse film Antonia van Marleen Gorris een Oscar in de categorie beste buitenlandse film.