Kwartaalwinst voor Apple

NEW YORK, 17 OKT. Apple heeft het afgelopen boekjaar een verlies geleden van 816 miljoen dollar. Het Amerikaanse computerconcern maakte gisteren bekend dat het laatste kwartaal van het eind september afgesloten boekjaar 1995/96 winst opleverde, maar die was niet voldoende om de negatieve resultaten van de voorgaande drie kwartalen goed te maken.

In het voorgaande boekjaar was nog een winst van 424 miljoen dollar geboekt. Vooral het tweede kwartaal van 1995/96 was slecht met een verlies van 740 miljoen dollar, hetgeen voornamelijk was veroorzaakt door een afschrijving van 592 miljoen dollar op onverkochte voorraden. Voor de laatste drie maanden van het afgelopen boekjaar hadden analisten ook een verlies verwacht, maar Apple bleek een bedrijfswinst - voor bijzondere posten - te hebben geboekt van acht miljoen dollar. Netto resteerde een winst van 25 miljoen dollar, wat het gevolg is van een aanpassing van herstructureringskosten. Het slechte jaarresultaat vormde vorig jaar voedsel voor geruchten dat Apple wel eens kon worden overgenomen. Er is sprake van geweest dat Sun Microsystems het concern zou kopen, maar zover is het niet gekomen, omdat de twee partijen het niet eens konden worden over de prijs. Topman Gilbert Amelio, sinds februari aan het roer, verklaarde bij de presentatie van de cijfers er alle vertrouwen in te hebben dat aan het eind van het tweede kwartaal van het lopende boekjaar “duurzame winstgevendheid” te zien zal zijn. “Het is niet de vraag of Apple zal overleven, maar hoe Apple het leiderschap weet te krijgen in het tijdperk van Internet en multimedia”, aldus Amelio. Apple zette in het laatste kwartaal van 1995/96 2,32 miljard dollar om. In dezelfde periode van het vorig boekjaar was dat drie miljard. Over het hele boekjaar verminderde de omzet van 11,06 miljard tot 9,83 miljard dollar. PC-maker Compaq meldde gisteren een winststijging over het derde kwartaal van 43 procent tot 350 miljoen dollar. (AP)