Kinderagenda

Volg 't spoor

Groot: Kan wel 3 voetstappen lang worden, ongeveer een meter

Leeft: Gaat alleen 's nachts op pad, volgt meestal vaste routes

Eet: Alles wat hij tegenkomt; een ziek konijn, een gevallen appel en vooral regenwormen

Woont: In een groot hol met meerdere ingangen, hierin kan de hele familie ... wonen.

Om wat voor dier gaat het hier, denk je? Een das! In de herfstvakantie organiseren de Nederlandse Spoorwegen en de Vereniging Natuurmonumenten gratis speurtochten voor Railrunners, dat zijn treinreizigers van 4 tot en met 11 jaar en hun (groot)ouders in gebieden van Natuurmonumenten. Tot en met 23 oktober kan je met de trein naar de Veluwezoom in Gelderland, Duin en Kruisberg in Noord-Holland en IJzerenbos in Limburg. De natuurgebieden liggen vlakbij de NS-stations Rheden, Santpoort-Noord en Susteren. Als je je Railrunner-kaartje op een van die stations laat zien krijg je het boekje 'Volg 't Spoor', waarin de geheime schuilplaatsen staan van de 'dieren' die de Railrunners helpen op weg bij hun speurtocht. Eigenlijk zijn het geen echte dieren, maar als dier verklede mensen, die je alles vertellen over de gewoontes van de beesten die zij voorstellen.

Zo scharrelt Vera de Vlaamse Gaai in de herfst veel op de grond onder eikenbomen, houdt Jos de Ree niet van drukte en verstopt ze zich overdag liever in het struikgewas om daar te slapen en eet Okke Eekhoorn het liefst dennenkegels. In het boekje staan allerlei vragen en opdrachten, heb je alles goed gedaan, dan krijg je een verrassing. Bij aankoop van een kaartje (ƒ 2,50) krijg je een funpakket met een gekke gilbril, ansichtkaart, potloden en spelletjes. De speurtochten zijn van 11 tot 16u

Festivals

In Symfonie voor verlaten voorwerpen hoor je geen echte violen, cello's, hobo's, trompetten of andere instrumenten. Want een symfonie kan je ook spelen met een fluitketel, gieter, stofzuiger, knuffels en een fietswiel. Tijdens het concert verandert een conservenblik ongemerkt in een mandoline, een borstel wordt een cello en zo ontstaat toch een symfonie-orkest met spannende en raadselachtige geluiden. Symfonie voor verlaten voorwerpen is een van de (muziek)voorstellingen van het Festival Stukspelen in Utrecht. Van 19 t/m 27 oktober kan je in muziekcentrum Vredenburg, Stadsschouwburg Utrecht, Theater de Kikker, RASA, Akademietheater, Museum van Speelklok tot Pierement en de Gemeentelijke Muziek- en Dansschool onder het motto muziek wordt theater o.a. luisteren naar dansende pingpongballetjes en tinkelende meeldraden in le Pays des Phônes, een O-Daiko trommel (de grootste buiten Japan) in Circle Percussion, opera voor kinderen en een huiskamerconcert. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Inl 030-2319676.

Ook in Utrecht het jongerenfestival De Opkomst met Arabische popmuziek, dans, een salsa-orkest en de finale van het Internationaal Levensliederenspektakel (20 okt), waarin de onmogelijke liefde, heimwee, verlangen en verdriet wordt bezongen. Van 18 t/m 22 oktober; de voorstellingen zijn in RASA, Pauwstraat 12a. Res 030-23160040.

Kinderboekenschrijvers (Ted van Lieshout, Henk van Kerkwijk, Rindert Kromhout), mimispeler Arnold Carlier, dansgroep Kinderen uit de Maasstad en The Clarence Breeveld Band treden 20 okt van 14 tot 17u30 op bij het Mini-Mep-festival (Multi Etnisch Podium). Ook kinderen van 6, 7, 9, 10 en 11 jaar lezen hun gedichten voor, vertellen verhalen, spelen blokfluit en piano of dansen. Voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar in het Bellevuetheater, Leidsekade 90, Amsterdam. Kaarten ƒ 5,- voor kinderen ƒ 10,- voor volwassenen. Res 030-2340979.

Swingen met Rap & Ritmeshow, dansen met Olivier Twist of meedoen met de verhalenschrijfwedstrijd met Margreet Blanken. Maar gewoon kijken en genieten kan natuurlijk ook zoals bijvoorbeeld naar ballet, het sprookje Peter Pan of een opera op het Internationaal Kindercultuurfestival Debuut, dat van 20 tot en met 25 oktober wordt gehouden in Arnhem, Nijmegen, Velp, Zevenaar, Zetten, Dieren, Elst, Huissen en Wychen. Voor kinderen vanaf 4 jaar. Inl 026-4427202 of 3515647.

Kinderen

Wanneer je met je ouders wel eens naar een museum gaat dan moet je vaak op je tenen staan om de schilderijen goed van dichtbij te kunnen bekijken. Want die hangen natuurlijk veel te hoog voor kinderen. In het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem hebben ze daar wat aan gedaan. Daar hebben ze een tentoonstelling gemaakt met èn voor kinderen.

De schilderijen hangen veel lager dan normaal en hebben allemaal met kinderen te maken. Zo zie je dat schilders het eeuwen geleden heel moeilijk vonden om kinderen uit te beelden, meestal zijn het dan ook net oude mannetjes en vrouwtjes in grote mensenkleding. Vaak zijn het ook zoons, dochters, neven en nichten van de kunstenaar. Ook kan je op 23 en 24 oktober om 14u een rondleiding krijgen en daarna elkaar tekenen of schilderen. Kosten ƒ 3,50 per kind. Museum voor Moderne Kunst, Utrechtseweg 87, Arnhem. De tentoonstelling is tot en met 17 november te zien. Ook kan je met je school (gratis) rondleidingen aanvragen, de toegang per kind is ƒ 2,50. Inl 026-3512431.

Piraten

In het Rotterdamse Maritiem Museum hebben de piraten en kapers het tijdens de herfstvakantie voor het zeggen. Van 19 tot en met 27 oktober zijn dagelijks kinderfilms te zien in de aula en kan je schatten zoeken aan boord van het piratenschip Buffel. Op 20 oktober staat de maandelijkse activiteitenmiddag van Professor Plons in het teken van piraten: er worden spannende piratenverhalen verteld. 26 en 27 oktober is er piratenweekeinde met op beide dagen Piratenverkiezing! Jullie kunnen dan verkleed als piraat komen en in het museum geschminkt worden. De meest overtuigende piraat wordt tot 'Engste piraat aller tijden' verkozen. Scheepvaart- en Havenmuseum Rotterdam, Leuvehaven 1. Inl 010-4132880 di t/m za 10-17u, zo en feestdagen 11-17u. Entree kinderen ƒ 3, volwassenen. ƒ 6.

Koekjes

In het Bakkerijmuseum in Medemblik kan je in de herfstvakantie zelf koekjes. De bakker heeft ook allerlei marsepeinvormen van zolder gehaald, zodat je zelf zelf figuren kan boetseren en er zijn demonstraties marsepein-figuren-maken door een echte bakker. Ook kan je de tentoonstelling 'Van Konkelstik tot warme bol' tot het eind van het jaar bekijken. Hierin komen ook veel oude gebruiken uit het bakkerijvak weer tot leven.In de herfstvakantie bakt de bakker grote witte ronde bollen met boter en stroop, een oude West-Friese traktatie. Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij', Nieuwstraat 8, Medemblik, tel. 0227-545014/542800. Open op werkdagen 12-17u en vanaf 1 november ook op za en zo.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.