Hoogovens stapt uit handelsmaatschappij

Hoogovens stoot zijn belang van 49 procent in de handelstak ODS/Hoogovens Handel af aan het Duitse staalconcern Klöckner, dat al 51 procent van de aandelen in handen had.

De transactie is onderdeel van een ingewikkeld heen-en-weer-geschuif van aandelen. Klöckner verkoopt aan Hoogovens een belang van 50 procent in het staal-servicecentrum Namascor en een belang van 51 procent in de Zwitserse staalproducent Montana-Bausysteme. Daarmee vergroot het staal- en aluminiumconcern uit IJmuiden zijn aandeel in beide ondernemingen tot 100 procent.

Beide bedrijven menen dat ze zich door deze aandelenruil beter op hun kernactiviteiten kunnen concentreren. Klöckner richt zich meer op distributie van staal, terwijl Hoogovens het materiaal produceert.

ODS/Hoogovens Handel ontstond twee jaar terug als samenvoeging van Hoogovens Handel, Hoogovens Aluminium Verkoop en Oving-Diepeveen-Struycken & Co. Deze laatste was een dochter van Klöckner. De combinatie is goed voor een jaaromzet van 750 miljoen gulden en biedt werk aan 880 mensen.

Montana Bausysteme is met een omzet van 50 miljoen gulden een veel kleiner bedrijf. Montana maakt geprofileerde platen staal voor dak- en gevelbedekking. Over Namascor, gevestigd in Moerdijk, geeft Hoogovens geen omzetcijfers.