Hersenen (1)

Knap, zoals Gert-Jan Lokhorst in enkele alinea's de geschiedenis van het denken over lichaam en geest schetst. Maar bij zijn afwijzing van McGinns opvatting als 'defaitisme' maakt hij toch een uitglijder (Profiel over hersenen, 10 oktober).

De kern van McGinns opvatting is dat het menselijk bewustzijn niet zichzelf kan onderzoeken en doorgronden, net zomin als een microscoop zichzelf onder de lens kan leggen. Onderzoeksinstrument en onderzoeksobject vallen samen.

De filosoof/psycholoog Franz Brentano pijnigde zich daarover al de hersenen rond 1900. Deze situatie verschilt wezenlijk van die, waarin de door Lokhorst genoemde Newton en Darwin zich bevonden. Dus geen defiatisme bij McGinn, maar een goed inzicht in de kentheoretische paradox waarin het bewustzijn zich ten opzichte van zichzelf bevindt.

    • Niels Bokhove