Groningen Airport Eelde

Foto: De luchthaven Groningen Airport Eelde wil zijn startbaan verlengen van 1.800 naar 2.500 meter. De directie denkt dit plan in 1999 te realiseren, maar is voorzichtig geworden met zulke prognoses, omdat zij al eerder werden gelogenstraft.

De uitbreidingsplannen dateren uit de jaren tachtig en stuitten toen op bezwaren van omwonenden. Ook nu moeten er nog inspraakprocedures worden doorlopen. 'Eelde', dat in de afgelopen jaren een sterke groei doormaakte, vindt uitbreiding nodig omdat alleen daardoor een einde kan worden gemaakt aan het financiële tekort bij de luchthaven. Het rijk en de aandeelhouders (de provincies Groningen en Drenthe alsmede de gemeenten Groningen, Assen, Eelde en Roden) leggen er nu jaarlijks geld bij. Meer luchtvracht, meer charters, meer oefen- en lesvluchten en meer passagiers (ruim 50.000 vorig jaar, 100.000 na de uitbreiding) moeten Groningen Airport Eelde rendabel maken. Het aantal dagelijkse vluchten van en naar Amsterdam gaat volgend jaar al vast van vijf naar zes. Foto Karel Zwaneveld