Frankfurt kan rol van Londen overnemen

LONDEN, 17 OKT.Frankfurt kan Londen overvleugelen als het belangrijkste financiële centrum in Europa, indien Groot-Brittannië niet meedoet aan de Economische en Monetaire Unie (EMU). Dit blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoek onder vijfhonderd directeuren in Europa.

Driekwart van de directeuren verwacht dat Frankfurt, zetel van de op te richten Europese Centrale Bank, binnen vijf jaar nummer één wordt. Als de Britten wel lid van de EMU worden, behoudt Londen volgens 61 procent van de ondervraagde managers zijn toppositie.

De Britse Conservatieve regering wil zich nog niet vastleggen op deelname aan de EMU, evenmin als de Labour-oppositie, die volgens alle peilingen de komende parlementsverkiezingen gaat winnen. Die onzekerheid wordt in de Londense City niet echt op prijs gesteld. “Er werken zo'n 750.000 mensen in de City, die 39 procent van de Londense economie vertegenwoordigen. Kunnen we het ons veroorloven dit op het spel te zetten?”, zei Paul Orchard-Lisle van de Britse vastgoedmaatschappij Healey en Baker, opdrachtgever van de peiling. (Reuter)