Effectenbeurs komt niet veel van zijn plaats

AMSTERDAM, 17 OKT. De Amsterdamse effectenbeurs liet vanochtend een rustig beeld zien. De barometer van de stemming, de AEX-aandelenindex, stond rond het middaguur 0,73 punten hoger op 589,75 punten. Het Damrak bleef achter bij de beurzen in de buurlanden.

AMSTERDAM De koersen op de effectenbeurs lieten weinig beweging geen. Handelaren schreven het stabiele koersniveau toe aan 'controle' transacties vanaf de Optiebeurs, waar partijen niet gebaat zouden zijn met veel koersschommelingen in verband met het aflopen van oktober-opties vrijdag.

Er was ook nauwelijks nieuws dat de koersen in beweging bracht. Voor de verandering werden geen grote fusies aangekondigd. De obligatiemarkt noch de dollar zorgde voor stimulans. Op buitenlandse beurzen was de stemming duidelijk beter. De beursindex in Frankfurt stond 13 punten hoger; Londen ging 14 punten omhoog.

Op de lokale markt deden zich wel enkele opvallende fluctuaties voor. Rampzalig was het koersverlies van beursnieuweling Toolex Alpha. Deze Zweedse producent van productielijnen voor cd's verloor 4,20 op een koers van 28,20. Om 11.00 uur werd de handel in het Zweedse fonds onderbroken. Nog duidelijk was waarom.

Ook detailhandelsconcern KBB moest terug nadat de koers zich eerder deze week juist weer leek te herstellen van de val na de dramatische bijstelling van de winst vorige week. Vendex verkoopt dezer dagen een pakket van 36 procent van de aandelen. De koers van KBB verloor 2,30 gulden en zakte naar 123 gulden. Voor de melding dat de winst dit jaar zal dalen, noteerde KBB nog 142 gulden.

Bij de hoofdfondsen bleven de koerswinsten en -verliezen beperkt. Vendex won opnieuw vier dubbeltjes op 71,60 gulden. Het aandeel stond vorige week onder druk door het koersverlies van KBB, waarin Vendex een groot belang heeft. BolsWessanen moest twee dubbeltjes terug tot 29,90 gulden.

Bedrijfsnieuws zorgde nauwelijks voor schommelingen. Philips trok een topman aan uit de reclamewereld om zich meer te richten op de wensen van de consument. Het aandeel daalde desondanks twee kwartjes naar 60,80 gulden. Het nieuws dat topman Bouw geheel tegen de gewoonte in de halfjaarcijfers van de KLM gaat presenteren, trok evenmin de aandacht. De koers van aandelen KLM verloor 30 cent op 43,60 gulden.

Detailhandelsgigant Ahold, die vanochtend details bekend maakte over een joint venture in China, pakte twee dubbeltjes winst. De aandelenkoers steeg naar 101,80 gulden.

Op de valutamarkt liet de Amerikaanse dollar vanochtend op de Europese wisselmarkten weinig beweging zien. in Amsterdam stond de koers op 1,7265 gulden, evenveel als de koers aan het eind van de handel van woensdag.

NEW YORK De effectenbeurs van Wall Street is gisteren opnieuw op recordhoogte gesloten. De Dow Jones aandelenindex klom woensdag 16,04 punten tot 6020,82. Het vorige record was van maandag, toen de belangrijkste beursmeter voor de eerste keer boven de grens van 6000 punten eindigde.

De markt stond 's ochtends op verlies, maar in de loop van de dag klaarde de hemel. De omslag op de aandelenmarkt was terug te voeren op de aanmerkelijk verbeterde stemming op de obligatiemarkt.

TOKIO De effectenbeurs van Tokyo was nauwelijks levendig te noemen. De Nikkei-index van 225 fondsen steeg met een magere 26,55 punten tot 21,423,74.