Dengue-koorts in India neemt omvang van een epidemie aan

NEW DELHI, 17 OKT. De Indiase regering heeft gisteren de uitbraak van de Dengue-koorts, die in zes weken tijds aan 177 mensen het leven heeft gekost in de hoofdstad New Delhi, uitgeroepen tot een epidemie. Ruim 3.000 mensen worden thans behandeld aan de virusziekte die wordt overgebracht door muggen.

De regering heeft de gemeentelijke autoriteiten op het hart gedrukt snel krachtige maatregelen te nemen om de verdere verspreiding van de Dengue-koorts tegen te gaan. Er zijn inmiddels echter ook al gevallen van de ziekte gemeld uit de naburige deelstaten Rajasthan en Haryana alsook de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu.

De symptomen van de Dengue-koorts doen denken aan die van malaria. De patiënt krijgt plotselinge zware koortsaanvallen en heeft hoofdpijn. De ernstige gewrichts- en spierpijn en de huiduitslag die ontstaan maken echter al snel de diagnose dengue-koorts duidelijk. De koorts houdt een paar dagen aan, verdwijnt kort en keert dan weer terug. Tegen het virus bestaan geen medicijnen, volstrekte bedrust is belangrijk en herstel is goed mogelijk. Bij enkele patiënten, meestal kinderen, ontstaat echter na een paar dagen een levensbedreigende koorts met interne bloedingen (dengue hemorragische koorts) als gevolg van een massale reactie van het afweersysteem. Tot een derde van de patiënten met deze complicatie raakt in een shock en overlijdt.

Bestrijding van de Aedes-mug die het virus overbengt is de enige bestrijdingsmethode. Velen in de Indiase hoofdstad zijn verontwaardigd over de geringe daadkracht van het stadsbestuur. Ondanks plechtige beloftes van betere preventie na het uitbreken van de pest twee jaar geleden, is er sindsdien bijzonder weinig gebeurd. Nog altijd wemelt het van de open riolen, open vuilnishopen en stilstaande plassen vuil water, waar de muggen bijzonder goed in gedijen.

Gisteren werd bovendien bekend dat de stedelijke bestuurders al ruim een maand geleden waren gewaarschuwd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor een epidemie van Dengue-koorts. Het ministerie van Volksgezondheid in New Delhi verklaarde echter hiervan niets te weten. Dit heeft het tot nu toe steeds doen voorkomen alsof de situatie geheel onder controle was.

Het nieuws over de Dengue-epidemie heeft tot een lichte paniek geleid in de hoofdstad. Iedereen met koorts vreest plotseling aan de ziekte te lijden en spoedt zich naar een ziekenhuis. Veel Indiërs van elders in het land stellen een bezoek aan New Delhi uit tot later. Zeven jaar geleden overleden er zo'n 200 mensen aan een soortgelijke epidemie in de oostelijke stad Calcutta.