CHOCOLADEFESTIVAL

Binnenkort dompelt Amsterdam zich onder in chocolade. Waar ieder als kind van droomde wordt straks werkelijkheid: een fontein die chocolade spuit en waar klein en groot zich aan kan laven - gratis en voor niks. De chocoladefontein is een van de attracties van het Eurochocolate Festival dat van 19 t/m 28 oktober in Amsterdam wordt gehouden.

In navolging van de Italiaanse chocolade-stad Perugia - waar sinds 1994 elk jaar een grote chocolademanifestatie wordt gehouden - doen Amsterdam, Kopenhagen en Londen dit jaar voor het eerst mee aan dit festival. Daarmee is een begin gemaakt met het beoogde internationale karakter van het chocoladefestival. Het is de bedoeling dat het festival ook in Amsterdam een jaarlijks terugkerend festijn zal worden. De activiteiten tijdens het komende festival omvatten in Amsterdam onder meer drie verschillende demonstraties en proeverijen en een door culinair journalist Johannes van Dam te houden lezing, ook met proeverij, alle georganiseerd door De Internationale Proeftafel. In het Amsterdamse filiaal van De Bijenkorf zal voornoemde chocoladefontein te vinden zijn, een ontmoetingspunt voor de echte chocoholics, maar ook passanten kunnen er een chocolaatje uit de lucht vangen.

Voorts zal er een doorlopende proeverij van zes kwaliteiten chocolade zijn, er is een expositie waar de nieuwste verpakkingen voor chocolade worden getoond, restaurant La Ruche op de derde etage heeft een speciaal chocolade-menu en als klap op de vuurpijl zal in de hoeketalage van het Amsterdamse warenhuis door de beeldhouwer Jeroen Goossens op 25 en 26 oktober een sculptuur worden gemaakt uit een blok van 500 kg chocolade. Het plan was een blok van 1000 kilo te nemen, maar de vloer van de etalage kon dat zoete gewicht niet dragen. Ook de restaurateurs van Amsterdam laten zich niet onbetuigd tijdens deze chocoladeweek - zij het wat schoorvoetend.

Restaurant Het Bosch - het enige deelnemende restaurant van de Amsterdamse restaurantgroep 'De Zeven van Zuid' - serveert een zevengangen chocoladedessert in combinatie met zeven verschillende dessertwijnen. John Fagel van restaurant Tout Court houdt het op een vleesgerecht geserveerd met een saus waarin chocolade is verwerkt. Amstel Inter Continental is vooralsnog het enige van de luxe hotels in Amsterdam dat zich sterk maakt voor een totaalpakket snoepen van deze 'spijs voor de goden'. In de Amstel Lounge wordt tijdens het festival de high tea vergezeld door chocolade-specialiteiten, er is een chocoladebuffet met mousses, patisserie, cakes en koekjes, er kan een grand dessert au chocolat worden besteld en er wordt warme chocolademelk geserveerd, bereid met grand cru chocolade. De Amstel Brasserie heeft eveneens het grand dessert au chocolat op de kaart staan, terwijl in La Rive, het gourmet-restaurant van het Amstel, kan worden genoten van een chocolade dessertmenu van drie gangen met bijpassende wijnen. En wie 's nachts onder de Amstel-donzen overvallen wordt door lekkere trek, kan uiteraard via roomservice het grand dessert au chocolat geruisloos laten binnenrollen.

Ook voormalig patissier Constant Fonk, thans eigenaar-cuisinier van restaurant De Oude Rosmolen in Hoorn, laat zich niet onbetuigd en is van plan tijdens de festivalweek een hoofdgerecht op de kaart te zetten met vlees en chocolade pur sang. Hopelijk lukt het de Nederlandse organisatoren om volgend jaar een openlucht-ontbijt met warme chocolademelk te organiseren op de Dam, in navolging van Perugia waar dit massale chocolade-ontbijt op de laatste dag van het festival traditiegetrouw wordt gehouden op de Piazza 4 Novembre. Vorig jaar werden daar 8.500 bekertjes warme chocolademelk geschonken. De Italiaanse architect Eugenio Guarducci, inspirator en overkoepeld organisator van Eurochocolate, hoopt dat met de bereikte internationalisering van het festival, volgend jaar een Grand Chocolate Tour langs de deelnemende Europese hoofdsteden kan worden georganiseerd.

In de Verenigde Staten - land van chocoholics bij uitstek - hebben touroperators reeds grote belangstelling voor dit zoete uitstapje getoond. “Het wordt de ultieme chocolade-ervaring”, meent Guarducci. Een mooi Italiaans streven maar the proof of the pudding is in the eating. Meer informatie over Eurochocolate Festival 1996 Amsterdam bij het Italiaans Instituut voor Buitenlandse Handel, Godelieve Cooymans, tel.: 020-5408801. Voor informatie en aanmeldingen voor de proeverijen en lezing, De Internationale Proeftafel, tel.: 020-6389002 op werkdagen tussen 10-18u.