Brussel wil criminelen weren van Internet

BRUSSEL, 17 OKT. De Europese Commissie heeft maatregelen voorgesteld tegen misbruik van Internet voor criminele doeleinden als kinderporno en het verspreiden van handleidingen voor gebruik van wapens. Volgens Europees commissaris Bangemann moet de jeugd tegen schadelijke informatie worden beschermd en gebruikers worden behoed voor berichten die zij als beledigend ervaren.

Bangemann zei gisteren dat hiervoor geen nieuwe wetgeving nodig is. Hij wil strengere toepassing van nationale wetgevingen en meer Europese coördinatie. Het is de bedoeling dat op Duits initiatief volgend jaar een internationale conferentie over Internet wordt gehouden.

De Europese Commissie realiseert zich dat het technisch moeilijk is om te achterhalen wie een aanbieder van berichten op Internet is als deze anoniem wil blijven. Bangemann wil dat organisaties die toegang tot Internet verschaffen, worden verplicht om aanbieders van berichten om een identificatie te vragen. De Commissie heeft nog geen antwoord op de vraag of de politie het recht moet krijgen coderingen bij Internet open te breken.

Bangemann erkende dat verschillende culturen, godsdiensten en levensstijlen uiteenlopende opvattingen kunnen hebben over welke Internet-berichten beledigend of schadelijk zijn. De Commissie moedigt daarom het gebruik aan van software waarmee men individueel de toegang tot bepaalde berichten en programma's kan blokkeren. De Commissie wil nationale acties steunen om ouders en onderwijzers bewust te maken van de risico's van Internet.