Bonn overweegt verhoging benzineprijs

BONN, 17 OKT. De Duitse regering overweegt de benzineprijs te verhogen om nieuwe gaten in de begroting te kunnen dichten. Een dergelijke verhoging is voor Nederland van belang, omdat de regering in Den Haag een verhoging van de accijns afhankelijk heeft gemaakt van een verhoging in Duitsland.

Een liter normaal kost momenteel in Duitsland 1,61 mark, een liter super 1,66 mark. Eerder deze week besloot de coalitie van CDU/CSU en FDP om per 1 januari de kinderbijslag te verhogen en de vermogensbelasting af te schaffen. Dat kost de staat 13 miljard mark; voor 7 miljard heeft minister van financiën Theo Waigel nog geen dekking gevonden. Gistermiddag kwamen de fractievoorzitters van de regeringspartijen bij bondskanselier Helmut Kohl bij elkaar om oververhoging van de benzineprijs te praten. In de CDU/CSU wordt gesproken over een verhoging van de benzineprijs met 7 à 8 pfennig per liter. Volgens experts levert een prijsverhoging met 1 pfennig ongeveer 700 miljoen mark extra inkomsten op. Sommigen in de CDU menen dat de prijs met 10 tot 15 pfennig omhoog moet, zodat het tekort van Waigel helemaal wordt gedicht. Maar de financiële woordvoerster van de Christen-democratische fractie, Gerda Hasselfeldt, wees dit gisteren als 'onaanvaardbaar' van de hand. De liberale coalitiepartner FDP verzet zich hevig tegen een mogelijke prijsverhoging van benzine. Partijvoorzitter Wolfgang Gerhart zei zich niet te kunnen voorstellen dat 'er hogere belastingen worden gepland, nadat binnen de regeringscoalitie onlangs tot daling van de belastingen is besloten''. Financieel expert Joachim Poss van de sociaal-democratische oppositiepartij SPD noemde een prijsverhoging van benzine een 'nieuwe greep in de beurs van de burgers'.