Audax wil Het Parool als tabloidDoor een onzer redacteuren

AMSTERDAM, 17 OKT. Uitgever Audax wil het noodlijdende dagblad Het Parool overnemen. De Stichting Het Parool, grootaandeelhouder van PCM Uitgevers en daarmee eigenaar van de krant, acht het plan echter onhaalbaar.

Dat zegt directeur G. Grigoleit van Audax. Grigoleit heeft onlangs gesproken met voorzitster M. van Stiphout van de stichting. Volgens Grigoleit vond Van Stiphout het plan “een interessante optie, maar onhaalbaar”. Audax - uitgever van tijdschriften waaronder onder meer HP-De Tijd - heeft haar voorgesteld het Parool in licentie uit te geven. “PCM kan dan per nummer een opbrengst krijgen”, aldus Grigoleit. Van Stiphout noch PCM waren vanochtend bereikbaar voor commentaar.

Anders dan de PCM-directie, wil Audax wel het plan uitvoeren om van Parool een tabloid (krant op half formaat) maken voor de randstad. Twee maanden geleden trad hoofdredacteur S. van der Zee van Het Parool nog af omdat hij over het door hem ontwikkelde tabloid-plan met de directie van PCM in conflict kwam. Als Audax het Parool zou uitgeven, wil Grigoleit dat Van der Zee op zijn post terugkeert.

Audax denkt door haar 600 distributiepunten - waaronder de AKO-boekhandels - Het Parool een goede landelijke bezorging te garanderen. “De oplage van de krant moet flink kunnen stijgen”, aldus Grigoleit. Audax wil het personeel van Het Parool overnemen. Maar Grigoleit wil geen geld betalen voor het verwerven van de uitgeefrechten van de verlieslijdende krant.

Enkele maanden geleden slaagde Audax erin de uitgeefrechten van een van de grootste omroepbladen van Nederland, het Tros Kompas, te verwerven. Dat gebeurde nadat de Tros in conflict was geraakt met uitgeverij De Telegraaf die het blad jarenlang had uitgegeven.