Amerikaanse TV-dominee; Schuler trekt zich terug uit station Euro7

ROTTERDAM, 17 OKT. De Amerikaanse televisie-dominee Robert H. Schuler trekt zich terug als volledig eigenaar van het tv-station Euro7. Als er niet binnen een week nieuwe aandeelhouders worden gevonden, gaat het eerste Nederlandse commerciële televisiestation, dat in ongeveer 80 procent van de Nederlandse huishoudens te zien is, “kapot”.

Dat bevestigt desgevraagd commercieel-directeur H. van der Vliet van Euro7. “We hebben van de dominee opdracht gekregen naar nieuwe partners te zoeken. Als dat niet lukt, gaat de zaak kapot,” aldus Van der Vliet. Als de zender blijft voortbestaan, wil de Amerikaanse televisie-dominee volgens Van der Vliet wel een minderheidsbelang houden.

In maart nam de organisatie Christal Cathedral Ministries (CCM) van dominee Schuler het station volledig over van een aantal andere aandeelhouders waaronder puzzelboeken-uitgeverij Keesing. CCM was toen al minderheidsaandeelhouder en verzorgde voor Euro7 Schulers wekelijkse religieuze programma The Hour of Power.

Bij die gelegendheid werd aangekondigd dat binnen zes weken een businessplan voor een vernieuwd Euro7 op tafel zou liggen. Daarbij zou de zender zich vooral gaan richten op allerlei vormen van interactieve televisie.

Volgens Van der Vliet heeft hij echter verscheidene plannen naar de Verenigde Staten gestuurd. Maar die kwamen steeds ongeautoriseerd terug. “De dominee wil alleen voor zijn uren betalen”, aldus Van der Vliet die zegt “miljoenen” nodig te hebben om het station weer van de grond te tillen. “Schuler bood veel te weinig”.

De advocaat van CCM, mr. F. van Hees, bevestigde vanochtend dat de dominee er rekening mee houdt dat hij zijn aandelenpakket zal verkopen. “Er wordt gezocht naar een bredere financiële basis van Euro7. Gehele of gedeeltelijke verkoop van de aandelen behoort tot de mogelijkheden.” Van Hees wijst erop dat in commerciële televisie “enorm veel geld” omgaat. “De dominee drijft geen TV-station, hij drijft een kerk en moet zuinig zijn met zijn centjes (...) Meestal koopt hij zendtijd, soms een station. Maar je kunt er niet voortdurend geld tegenaan blijven gooien”, aldus Van Hees. Het is de dominee eigenlijk alleen te doen om zijn wekelijkse religieuze uitzendingen die hij overigens ook in veel andere landen verzorgt, aldus Van Hees.

Vorig jaar maakte Euro7 een verlies van 13 miljoen gulden. Dit jaar streeft de zender volgens directeur Van der Vliet af op een vergelijkbaar verlies. Eerder deze week moest Van der Vliet zich namens Euro7 nog voor de Amsterdamse rechtbank verantwoorden voor een vordering van 250.000 gulden die het tv-productiebedrijf SM & O Sport op de zender heeft vanwege het programma Sport Brunch dat in september en oktober drie keer is uitgezonden.

Als Euro7 over de kop gaat is het eerste Nederlandse commerciële station ook als eerste failliet. Waarnemers verwachtten al langere tijd een shake-out in de commerciële televisiesector vanwege het toegenomen aantal concurrerende stations in een stagnerende reclamemarkt.

Van der Vliet onderhandelt op het ogenblik met partijen die geïnteresseerd zijn in Euro7. De eerste nieuwe aandeelhouder heeft zich inmiddels al aangediend. De ondernemer G. Dorenbos uit Zeist maakte vanochtend desgevraagd bekend dat hij ruim 10 procent van de aandelen van CCM in de Nederlandse televisiezender overneemt.

Dorenbos is met zijn bedrijf Comsys in Zeist actief in interactieve media en denkt dat daarin ook de toekomst ligt van Euro7.