Ajax trekt profijt van zege Auxerre, verlies AC Milan

ROTTERDAM, 17 OKT. Grasshoppers is tegen de eerste nederlaag aangelopen in groep A van de Champions League. De Zwitserse ploeg verloor gisteravond in Frankrijk met 1-0 van Auxerre. Het doelpunt werd in de 42ste minuut gemaakt door Deniaud. Door de overwinning van Auxerre nam Ajax de leiding in groep A.

Het doelsaldo van Ajax (5-2) is iets beter dan dat van Grasshoppers (4-1) en Auxerre (3-2). Alle drie de ploegen wonnen twee van de drie wedstrijden. Glasgow verloor drie wedstrijden. De beste twee van de groep plaatsen zich voor de kwartfinale. Ajax speelt nog uit in Glasgow, uit in Zwitserland en thuis tegen Auxerre.

AC Milan was in Göteborg nog niet van de schrik bekomen van de nederlaag in de Italiaanse competitie bij AS Roma (3-0). De Italiaanse kampioen speelde laf in Zweden. George Weah bracht Milan in de 52ste minuut op voorsprong uit een counter en speelde daarna verdedigend. Maar na de wissel in de 70ste minuut van Michael Reiziger voor middenvelder Locatelli ging het mis.

In de laatste tien minuten kopte Wahlstedt, net ingevallen voor oud-Ajacied Stefan Pettersson, de gelijkmaker in en maakte Alexandersson de omstreden winnende treffer, 2-1. AC Milan protesteerde wegens buitenspel, maar de Poolse arbiter Wojcik wuifde alle bezwaren weg.

Milan-tranier Oscar Washington Tabarez vroeg na afloop om kalmte: “Het is tijd om ons hoofd koel te houden. De beslissing van de ploeg om alles op de verdediging te zetten na de voorsprong, is ons fataal geworden”.

Door de winst van FC Porto in Noorwegen tegen Rosenborg (0-1) is de Portugese kampioen met drie overwinningen vrijwel zeker van een plaats in de kwartfinales. De Braziliaan Jardell maakte in de slotminuut het winnende doelpunt. Kort daarvoor was Jakobsen van Rosenborg uit het veld gestuurd met twee gele kaarten. AC Milan, Göteborg en Rosenborg delen de tweede plaats in de groep met drie uit drie, zes punten achter koploper FC Porto.

Titelverdediger Juventus speelde in Wenen met 1-1 gelijk tegen Rapid Wien. Europese kampioen Juventus was verzwakt door de absentie van doelman Peruzzi, aanvoerder Conte en aanvaller Del Piero. In de negende minuut bracht Vieri de Italianen wel aan de leiding. Hij profiteerde van een blunder van de Pool Lesiak. Trainer Dokupil was daarover zo boos dat hij Jovanovic de opdracht gaf zich warm te lopen. Lesiak maakte zijn fout echter in de 20ste minuut goed. Hij schoot een vrije trap vanaf twintig meter raak en mocht blijven staan.

Door de 1-1 in Wenen naderde Manchester United in groep C tot op één punt van Juventus. De Mancunians, met Jordi Cruijff in de spits naast Solskjaer, sloegen in Turkije tegen Fenerbahce toe binnen vijf minuten. Beckham maakte in de 55ste minuut 1-0, Cantona verdubbelde vijf minuten later de voorsprong na een pass van Cruijff.

In groep B zorgde Borussia Dortmund voor een verrassing. Dortmund won in Spanje met 1-0 van Atletico Madrid. De Duitse landskampioen was verzwakt door de afwezigheid van Möller, Sammer, Freund, Sousa, Riedle en Schneider. Maar Stefan Reuter maakte op zijn 30ste verjaardag de winnende treffer. Atletico kreeg handenvol kansen, maar stuitte op de voortreffelijke doelman Klos.