Air France werkt samen met Delta

PARIJS, 17 OKT. De Franse nationale luchtvaartmaatschappij Air France krijgt twee Amerikaanse partners. De maatschappij heeft intentieverklaringen gesloten met Delta Air Lines en Continental Airlines, zo is gisteren bekendgemaakt.

Air France had dit voorjaar al aangegeven op zoek te zijn naar een of meer Amerikaanse partners om zijn Noordamerikaanse netwerk te versterken en ook de positie van de Parijse thuishaven Roissy Charles de Gaulle op te vijzelen. Jaarlijks reizen drie miljoen passagiers op en neer tussen de VS en Frankrijk.

De Fransen willen de vluchtprogramma's samenvoegen en op het gebied van codesharing - vluchten onder één nummer - afspraken maken. Het is verder de bedoeling de mogelijkheden voor passagiers om over te stappen te verbeteren. Zo zal Delta Air Lines verhuizen naar de terminal van Air France op Roissy. Zowel de Franse als de Amerikaanse regering moet met de plannen instemmen. Begin november zullen de akkoorden worden ondertekend, aldus Air France.

Delta werkt ook al samen met Swissair, Sabena (België) en Austrian Airlines. Delta-topman Ronald Allen ziet de samenwerking met Air France als een aanvulling daarop. Volgens hem versterkt zij ook de concurrentiepositie van de betrokken maatschappijen tegenover Northwest en KLM enerzijds en United Airlines en Lufthansa anderzijds.

Volgens een woordvoerster levert de samenwerking Air France, al jarenlang gedompeld in zware verliezen, maximaal honderd miljoen dollar aan besparingen op. Afgelopen jaar leed de maatschappij ruim twee miljard franc (666 miljoen gulden) verlies, als gevolg van voorzieningen. Air France mikt dit jaar weer op winst.

Delta is de op twee na grootste luchtvaarmaatschappij in de VS, Continental de op vier na grootste. Delta, vorig jaar goed voor 91 miljoen passagiers, heeft Atlanta als thuisbasis. Voor Continental zijn dat Houston en Newark. (AFP)