83 doden na ramp stadion in Guatemala

GUATEMALA CITY, 17 OKT. Ten minste 83 mensen zijn woensdagavond omgekomen in een voetbalstadion in Guatemala waar te veel mensen waren binnengelaten. Meer dan 180 mensen raakten gewond. De doden waren vertrapt of gestikt in het gedrang.

De oorzaak van de tragedie was volgens de laatste berichten dat teveel kaartjes zijn verkocht en fans zonder kaartje het stadion binnen zijn gedrongen. Het ongeluk gebeurde 45 minuten voor aanvang van de kwalificatie-wedstrijd tussen Costa Rica en Guatemala. In het stadion met 45.000 plaatsen, waren toen al 55.000 personen aanwezig. Twintigduizend mensen stonden nog aan de poorten te dringen om naar binnen te komen. Fans zonder kaartje drongen volgens de brandweer over een hoge muur het stadion binnen.

Toen een hek bij een van de toegangspoorten aan de zuidkant van het stadion het begaf onder de grote druk, viel een lawine van fans over elkaar heen en over de menigte die zich al in het stadion had geïnstalleerd.

Volgens getuigen waren onder de doden veel vrouwen en jonge kinderen. De lichamen van mannen, vrouwen en kinderen werden in het stadion neergelegd in een lange rij. Slachtoffers schreeuwden van de pijn terwijl aangesnelde brandweermannen eerste hulp verleenden. Sommige fans gaven mond op mond beademing aan de slachtoffers van wie de meeste ademnood hadden.

De voetbalwedstrijd werd afgelast. “Wat is nu nog het belang van voetbal”, zei de coach van het Guatemalteekse team, Horacio Cordero. “Het is verschrikkelijk” riep de doelman van het team van Guatemala, Marlon Ivan Leon, huilend naast een van de slachtoffers.

Regeringswoordvoerder Oscar Mias zei dat de chaos was ontstaan nadat een gevecht was uitgebroken tussen fans die alcohol hadden gedronken en naar binnen waren gedrongen. Volgens de vice-minister van Binnenlandse Zaken, Salvador Gandar, waren kaartjes vervalst. De Gualtemateekse president, Alvaro Arzu, sprak van “een van de ergste tragedies” in Guatemala. Hij heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. De Guatalmeteekse autoriteiten stellen een onderzoek in naar de preciese oorzaak van de ramp.

Deze eeuw vielen meer dan 1000 doden bij rampen in voetbalstadia. De grootste ramp in een Europees stadion was die in april 1989 in het Hillsborough stadion in Sheffield toen nadat paniek was ontstaan, 95 doden vielen. In het Heizel-stadion in Brussel vielen bij de Europa-cup finale tussen Liverpool en Juventus in mei 1985 na rellen met voetbalsupporters 39 doden. (AFP, AP)