Ziekenhuis Zaïre gijzelt vrouwen

KINSHASA, 16 OKT. In een ziekenhuis in de Zaïrese hoofdstad, Kinshasa, worden sinds enige tijd zeven vrouwen en hun acht pasgeboren baby's gevangengehouden omdat zij niet in staat zijn de rekening van hun bevalling te betalen.

Volgens een dokter in het Koning Boudewijn ziekenhuis, dat in 1988 door België aan Zaïre werd geschonken, zijn de vrouwen de kliniek tussen de 40 en 120 Amerikaanse dollar schuldig. “We moeten wel geld krijgen omdat anders het ziekenhuis dicht moet”, aldus de dokter. In Zaïre is al sinds langere tijd sprake van een politieke anarchie waardoor ambtenaren hun toch al geringe salaris niet krijgen uitbetaald. In staatsziekenhuizen in de hoofdstad, Kinshasa, is het niet ongebruikelijk dat patiënten een televisiestoestel als borg moeten inleveren voordat ze worden behandeld. (Reuter)