Zeven jaar cel voor overval op Geldnet

ARNHEM, 16 OKT. Een 34-jarige Amsterdammer is gistermiddag wegens zijn betrokkenheid bij de bloedige overval op het Geldnet-filiaal in Duiven door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar. De uitspraak is conform de eis van de officier van justitie.

De man werd verdacht van medeplichtigheid aan verschillende zware roofovervallen, zoals de overval op het Duivense filiaal van geldtransporteur Geldnet. Bij die overval, op 23 september van het afgelopen jaar, werd een medewerker van het bedrijf gedood en werd 8,8 miljoen gulden buitgemaakt. De Amsterdammer heeft voor deze overval het transport geregeld en hielp de aanslag voorbereiden. Van de overvallers kreeg hij na afloop 350.000 gulden voor het verrichte werk. Voor zijn bijdrage aan een overval op een geldtransportbedrijf op Schiphol kreeg hij 800.000 gulden. Daar werd bijna vier miljoen gulden buitgemaakt door een bende van vier gewapende mannen, waaronder de Amsterdammer.

Voor de rechtbank in Arnhem werd gisteren ook de zaak voortgezet tegen de hoofdverdachte van de Geldnet-overval, een 37-jarige Vinkevener, en tegen een tweede hoofdverdachte, een 33-jarige Amsterdammer die gezien wordt als diens rechterhand. De Vinkevener, een ex-marinier, heeft tientallen gewapende overvallen op zijn naam. De rechtszaak tegen hem wordt voortgezet op 17 december, de Amsterdammer moet op 22 november voorkomen.

In een later stadium zal ook nog de 34-jarige Arnhemmer voorkomen die de Geldnet-organisatie als werknemer infiltreerde. Hij wordt ervan verdacht zijn collega-werknemer bij Geldnet te hebben doodgeschoten. Het Pieter Baan Centrum moet nog over de Arnhemmer rapporteren.