Zalm negeert wens D66 en PvdA inzake WMZ

DEN HAAG, 16 OKT. Minister Zalm (Financiën) geeft geen gehoor aan het verzoek van PvdA en D66 om bedrijven wettelijk te verplichten wijzigingen van hun aandelenkapitaal te melden bij de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE).

“Het huidige systeem fungeert goed en houdt de kosten voor de vennootschap beperkt”, schrijft de hij aan de Tweede Kamer. Ondanks de weigering van Zalm de suggestie van PvdA en D66 mee te nemen stemde de Kamer gisteren unaniem voor de Wet Melding Zeggenschap (WMZ).

Een uitbreiding van de meldingsplicht zou volgens PvdA en D66 bijdragen aan de transparantie van de markt. Door wijzigingen in het aandelenkapitaal kan een belang 'verwateren'. Dat wordt nu door het ontbreken van een meldingplicht nauwelijks opgemerkt.

Zalm wijst erop dat zo'n verplichting tevens noodzaakt tot invoering van sancties, waar hij weinig voor voelt. Volgens hem brengt het voorstel van PvdA en D66 geen extra transparantie in de markt.

Niet bekend