Vrees voor verlies 150 banen hoger personeel Philips

ROTTERDAM, 16 OKT. De vernieuwing van de concerncentrale van Philips in Eindhoven die gisteren is aangekondigd, treft vooral het hoger personeel. De Vereniging Hoger Personeel Philips (VHP) en De Unie, die deze groep Philips-medewerkers vertegenwoordigen, hebben vanmorgen desondanks gematigd gereageerd op de jongste reorganisatie.

Bij de concerncentrale zijn naast de raad van bestuur het grootste deel van de ongeveer dertig stafafdelingen en ondersteunende diensten van Philips ondergebracht. Daar gaan zeker banen verdwijnen, maakte Philips gisteren duidelijk. “Ongeveer 150 van de circa 800 medewerkers”, schat bestuurder A. Verhoeven van De Unie. De stafafdelingen in de concerncentrale ondersteunen divisies van Philips onder meer op het gebied van financiering, accountancy, fusies en overname, planning, strategie en fiscale zaken.

“Iedereen wacht af wat Boonstra precies wil en houdt zich stil”, zegt bestuurder P. Roctus van de VHP. Een woordvoerder van Philips bevestigde gisteren dat het adviesbureau McKinsey als externe consultant betrokken wordt bij de bestuurlijke vernieuwing. Een werkgroep van stafdirecteuren onder leiding van de bestuursleden D. Eustace en W. de Kleuver moet voor het einde van dit jaar met concrete voorstellen komen.

De jongste maatregel komt niet als een verrassing. De nieuwe Philips-topman Cor Boonstra liep er in een interview ruim een week geleden nadrukkelijk op vooruit. In Philips Magazine sprak hij zijn zorgen uit over 'onze coördinatie-overlast'. “We trachten heel veel dingen te regelen (...) door heel veel brieven met opdrachten over de wereld te laten gaan en instructies uit te vaardigen”, aldus Boonstra. “Als je praat over het delegeren van verantwoordelijkheden naar de medewerkers, dan zal Philips een aantal van die actviteiten moeten elimineren. Medewerkers zullen veel meer zelf ter plekke hun verantwoordelijkheid kunnen nemen.”

Vakbonden verwachten dat de concerncentrale zal worden afgeslankt door activiteiten die nu worden uitgevoerd door de stafafdelingen onder te brengen bij de divisies. “Dat lijkt nu een stokpaardje van Boonstra, maar is op zichzelf niet nieuw”, zegt Roctus van de VHP. Daarnaast zullen actviteiten worden uitbesteed en andere zullen verdwijnen, is de verwachting van Verhoeven.

De concerncentrale is volgens hem onder Timmer relatief buiten schot gebleven. Verhoeven toont begrip voor de vernieuwing. “We hebben op zich geen bezwaar tegen minder management en meer ondernemerschap op alle niveaus binnen Philips”, zegt hij.

Verhoeven ziet de vernieuwing die gisteren is aangekondigd als “nog maar het begin”. “Boonstra begint op de goede manier”, meent hij. “Je veegt een trap van bovenaf schoon.” Volgens Verhoeven wil de nieuwe topman “dieper in de organisatie kijken”.

Dit betekent dat hij Philips niet wil sturen op het niveau van de divisies, maar lager, bij Philips' business-groepen en business-units, waardoor ook bij de divisies mensen overbodig zullen worden.

Philips kondigde maandag al aan dat “geplande acties voor herstel” versneld zullen worden uitgevoerd. Aanleiding hiertoe is de verwachting dat het winstherstel dat werd verwacht in de tweede helft van dit jaar niet zal optreden.

Philips is begonnen met een reorganisatie bij de divisie Sound and Vision, die 6.000 arbeidsplaatsen kost. Verhoeven van De Unie sprak gisteren de vrees uit dat bij nieuwe reorganisaties van Philips 5.000 banen verloren zullen gaan.