Vakbond bezorgers kranten streeft naar betere beloning

EMMEN, 16 OKT. In Emmen is gisteren de eerste vakbond voor krantenbezorgers opgericht, de Bond voor Kranten Bezorgers (BvKB). Initiatiefnemers H. Bos en S. Eefting vinden het de hoogste tijd dat een aantal arbeidsvoorwaarden wordt verbeterd. Krantenbezorgers verdienen nu gemiddeld veertig gulden per week. Dat bedrag moet volgens de nieuwe vakbond fors omhoog.

Het zijn vaak scholieren die de kranten dagelijks bezorgen. Bos en Eefting vinden het werk zwaar onderbetaald, vooral gezien het feit dat de krant zes dagen in de week, door weer en wind bezorgd moet worden. H. Bos, vader van een bezorger, speelde al langer met de gedachte iets aan de werkomstandigheden van de bezorgers te doen. “Dertig jaar geleden kregen bezorgers 1 cent per krant, nu is dat 4 tot 7 cent, dat kan toch niet.” In een radio-uitzending vanmorgen zei Bos een vervijfvoudiging van de honorering na te streven.

Of de BvKB aansluiting zal zoeken bij een van de landelijke bonden weet Bos nog niet: “maar ik sluit niets uit.”

Mr. H. Grootveld, van het Nederlands Uitgevers Verbond (voorheen de Vereniging Nederlandse Dagbladpers) was nog niet op de hoogte van het initiatief. “Zij hebben zich hier nog niet gemeld, ik hoor er nu voor het eerst van.” Hij relativeert de eis tot verhoging van de vergoeding voor de bezorgers. “De dagbladbezorgers krijgen een zeer redelijke honorering voor dat uurtje werk en verschillende premies. Een gemiddelde wijk bestaat uit tachtig huizen.” De laatste jaren is de vergoeding voor bezorgers, in het kader van de 'heldencampagne', bedoeld om krantenbezorgen populairder te maken, juist flink opgetrokken, zegt Grootveld.

Nederland telt ongeveer 50.000 krantenbezorgers. Volgens de oprichters van de BvKB, die zich binnenkort zegt in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, hebben er zich al 150 als lid aangemeld.