Talibaan niet bereid Kabul te ontruimen

NEW DELHI, 16 OKT. De streng islamitische Talibaan hebben vanmorgen een ultimatum van de Tadzjiekse krijgsheer Ahmed Shah Massoud verworpen om de Afghaanse hoofdstad Kabul te ontruimen ter voorkoming van verder bloedvergieten.

De Talibaan maakten zich bijna drie weken geleden meester van de stad maar verkeren thans op hun beurt in het defensief. Uit alle macht mobiliseren ze intussen reserves voor de verdediging van Kabul. Bij honderden arriveren nieuwe strijders uit hun zuidelijke bolwerk Kandahar en andere gebieden onder hun controle. De Talibaan zijn bijna zonder uitzondering Pathanen.

Het is nog onduidelijk of Massoud, die zijn ultimatum volgens de BBC gisteren deed, de door jarenlange oorlog uitgeputte stad nu met geweld zal pogen in te nemen. Massoud is een bondgenoot van oud-president Burhanuddin Rabbani en van de Oezbeekse leider Abdul Rasheed Dostam.

Ook hebben de Talibaan zich naar verluidt verzekerd van een zending van negentien Stinger-raketten, waarmee de Verenigde Staten in de jaren tachtig het islamitische verzet tegen de communisten uitrustten. Stingers, die vanaf de schouder worden gelanceerd, zoeken automatisch de warmte van vliegtuigmotoren op alvorens te exploderen.

De Talibaan voerden intussen vanmorgen zelf een luchtbombardement uit op de plaats Jabul Saraj, die ze het afgelopen weekeinde moesten prijsgeven aan Massouds mannen. Hierbij vielen geen doden. Wel werd gisteren bekend dat bij een bombardement op het naburige Charikar, bij de ingang van de Panshirvallei, maandag negen mensen om het leven waren gekomen. De plaats werd gisteren opnieuw gebombardeerd maar daarbij vielen geen slachtoffers.

De Talibaan, wier bewind in Kabul nog door niemand is erkend, kregen gisteren bezoek van de invloedrijke Pakistaanse minister van binnenlandse zaken, Naseerullah Babar. Officieel heette het naderhand dat Babar de mogelijkheden van nieuwe vredesonderhandelingen had onderzocht. Hetzelfde zou hij later met de Oezbeekse krijgsheer, generaal Abdul Rasheed Dostam, hebben gedaan.

Anderen vermoedden echter dat Babar vooral was gekomen om te bekijken hoe het wankele gezag van de Talibaan kan worden versterkt, nu ze na hun successen van de afgelopen weken plotseling op hun retour lijken. Velen in Afghanistan en daarbuiten verdenken Pakistan ervan op grote schaal hulp aan de Talibaan te hebben gegeven.