Spectaculaire groei winst Intel

NEW YORK, 16 OKT. Intel heeft beter dan verwachte winstcijfers bekendgemaakt over het derde kwartaal. Het bedrijf had een nettowinststijging van 41 procent.

Het spectaculaire resultaat van Intel doet de hoop voor een herstel in de halfgeleidersmarkt toenemen. Intel maakt vooral chips voor personal computers en is daarin dan ook dominant. De x86-chips zijn op 90 procent van 's werelds personals computers te vinden. Intel heeft op dit moment meer orders dan leveringen. Analisten zagen daarin hoop voor de pc-markt, die het zo belangrijke vierde kwartaal is ingegaan.

Intel maakte vorige week bekend geen winstverwachtingen meer naar buiten te zullen brengen, omdat het daarmee een prooi wordt van advocaten die bedrijven vervolgen als ze hun voorspellingen niet waarmaken. Dat onderwerp staat op dit moment ter discussie in Californië, omdat een komend referendum het zelfs nog makkelijker moet maken om 'frivole rechtszaken' aan te spannen.

Niet iedereen profiteert al van de zich herstellende halfgeleidersmarkt. De winst van Texas Instruments daalde 50 procent in het derde kwartaal vergeleken met vorig jaar. Dat was vooral te wijten aan dalende prijzen van DRAM- of geheugenchips. Texas Instruments heeft 5.300 werknemers vervroegd pensioen aangeboden. Het bedrijf verwacht volgend jaar aanzienlijk minder te besteden aan kapitaalsinvesteringen. Volgens TI was het resultaat op de halfgeleidersmarkt in het algemeen positief, vooral de geheugenchips waren de boosdoeners. In het derde kwartaal was er een prijsdaling van 80 procent op de markt. Voor 1997 verwacht het bedrijf dat de mondiale halfgeleidersmarkt licht groeit.