SK Brann tegenstander zonder franje; PSV wacht stugge Noorse opponent

ROTTERDAM, 16 OKT. SK Brann Bergen is een tegenstander zonder veel franje. Een stugge opponent die de Nederlandse bekerwinnaar een lastige avond kan bezorgen in het eigen Brann-stadion. Dat zei PSV-trainer Dick Advocaat gisteren voor het vertrek uit Eindhoven. Zeker nu de vorm PSV de laatste weken in de steek laat en Advocaat te maken heeft met een lange lijst van (licht-)geblesseerde spelers.

PSV speelt morgen in Noorwegen de eerste wedstrijd in tweede ronde van het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars.

Coach Advocaat en assistent Rob Baan waren de afgelopen weken drie keer getuige van de verrichtingen van Sportsklubben Brann in de Noorse competitie. Het technische duo zag een fysiek sterk elftal aan het werk dat volgens hen niet onderdoet voor de gemiddelde ploeg uit de Nederlandse eredivisie. Ter vergelijking: Dynamo Batumi, tegenstander in de eerste ronde en in Georgië gelijkwaardig aan PSV (1-1), schatte Advocaat vooraf in als een elftal van het niveau-eerste divisie.

Brann speelt met een 'gesloten verdediging', de zogenoemde zoneverdediging waarbij vier verdedigers op één lijn opereren. De strijdwijze van de verliezend bekerfinalist uit de Noorse vissersplaats is verder gemodelleerd naar Engels voorbeeld: het gebrek aan inzicht en techniek wordt ruimschoots gecompenseerd door een onvermoeibare inzet en beleving.

Brann bedwong in de voorronde het Ierse Shelbourne en schakelde in de eerste ronde Cercle Brugge uit. Op de 3-2 nederlaag in België uit de eerste ontmoeting volgde in Bergen een klinkende overwinning. In de slotfase van het duel liep de thuisploeg binnen elf minuten uit van 1-0 naar 4-0.

Het was een prestatie die indruk maakte, maar bij nadere beschouwing minder opvallend is. Cercle bezet momenteel de laatste plaats in de hoogste afdeling van het Belgische voetbal en is geen schim meer van de ploeg die vorig seizoen de bekerfinale verloor van landskampioen en stadgenoot Club Brugge.

De erelijst van Brann is bescheiden, vooral op internationaal vlak. Zeven jaar geleden kwamen de rood-witten voor het laatst uit in de Europa Cup voor bekerwinnaars. In de eerste ronde was het Italiaanse Sampdoria over twee wedstrijden destijds te sterk voor de Noren. Twee keer verloor Brann in Europees verband van een Nederlandse tegenstander: in 1977 van FC Twente en in 1983 van NEC.

In de eigen competitie staat Brann de laatste jaren in de schaduw van landskampioen Rosenborg BK. De volksclub uit Trondheim domineert de hoogste afdeling van het Noorse betaalde voetbal. Met nog één wedstrijd voor de boeg is Rosenborg zeker van de elfde titel in de clubhistorie. Brann staat derde, zestien punten achter Rosenborg. SK Brann is twee keer kampioen geweest, in 1962 en '63, en won vijf keer de nationale beker, de laatste keer in 1982.

De huidige selectie, een verzameling van (semi-)professionals uit Noorwegen, Zweden en IJsland, staat onder leiding van Kjell Tennfjord. De trainer-coach is de opvolger van de vorig seizoen ontslagen oud-international Halvar Thoresen, de spits die halvewerge de jaren zeventig in Nederland voetbalde voor FC Twente en PSV.

Vorig jaar beleefde SK Brann een tegenvallend seizoen met onder meer 10-0 en 9-0-nederlagen tegen Rosenborg. Na het ontslag van Thoresen, wist de club ternauwernood aan degradatie te ontsnappen. De nieuwe coach redde het seizoen door met zijn ploeg de finale van de Noorse beker te bereiken. Daarin was Rosenborg te sterk voor Bergen.