Sinterklazencentrale gaat dicht

AMSTERDAM, 16 OKT. De landelijke Studenten Sinterklazencentrale wordt opgeheven. De centrale, die vestigingen heeft in Den Haag, Rotterdam, Leiden, Delft en Utrecht kan niet genoeg studenten vinden die verkleed als Sinterklaas of Zwarte Piet bij klanten op bezoek gaan. De 230 Sinterklaaskostuums en de 500 Zwarte Pietenpakken worden eind deze maand verkocht in het Amsterdamse veilinghuis De Eland.

De centrale werd twintig jaar geleden opgericht door de toenmalige student rechten F. van Cappelle. Halverwege de jaren tachtig deed hij de centrale over aan een jongere generatie studenten. Intussen hebben zij zelf een baan en geen tijd meer om zich fulltime aan de centrale te wijden. “Ze krijgen allemaal moeilijkheden met hun vrouw”, aldus Van Cappelle. De vraag naar Sinterklazen is groot: vorig jaar bezochten medewerkers van de centrale 3.300 klanten in twee dagen.

Een andere reden voor de opheffing zou het veranderde studieklimaat vormen. Volgens M. Krop, werkzaam bij de centrale in Utrecht, vallen sinds de invoering van het trimestersysteem de tentamens in november; uitgerekend een drukke tijd voor de Sinterklazen van de centrale.

Daarnaast bleken ook veel studenten geen auto te hebben, terwijl Sinterklaas op een avond binnen tien minuten van het ene naar het andere adres moet snellen. Huurauto's brachten volgens Van Cappelle niet de oplossing, want het ontbrak de studenten aan rijervaring: “Ze rijden misschien thuis eens een rondje, maar dat is niet genoeg.”