Russische fiscus dreigt bedrijven

MOSKOU, 16 OKT. De regering van Rusland heeft gisteren gedreigd de grote vrachtwagenfabrikant Kamaz failliet te laten verklaren. Daarmee wil zij het bedrijf dwingen zijn belastingen te betalen. Volgens Moskou is Kamaz winstgevend en volledig in staat om aan zijn fiscale verplichtingen te voldoen.

De maatregel is de jongste in een serie waarmee de regering de onwillige bedrijven de duimschroeven wil aandraaien. Vorige week richtte president Boris Jeltsin een speciale commissie op onder leiding van premier Viktor Tsjernomyrdin die belastingontduiking moet aanpakken. Ook andere grote bedrijven, zoals de personenautofabrikant Moskvich, de oliemaatschappijen Purneftegaz en Tatneft, alsmede het aluminiumbedrijf Achinski Glinozemni Zavod en de olieraffinaderij Krasnodarnefteorgsintez, is de wacht aangezegd. (Reuter)