Politie rolt bende smokkelaars op; Paspoort blijkt simpel te vervalsen

DEN HAAG, 16 OKT. Duizenden mensen uit Irak en Iran zijn er de afgelopen vier à vijf jaar in geslaagd de Verenigde Staten en Canada te bereiken met onder andere valse Nederlandse paspoorten. Het onlangs vernieuwde paspoort is 'op grote schaal' en 'zeer professioneel' vervalst.

Dit heeft een woordvoerder van het Interregionaal Rechercheteam Noord- en Oost Nederland (IRT NON) vanochtend bekendgemaakt. Met de ontmanteling van deze grote organisatie van mensensmokkelaars is het nieuwe Nederlandse paspoort in opspraak geraakt.

Volgens de politie zijn bij de organisatie reisdocumenten gevonden, waaronder het paspoort, die “op grote schaal en op zeer professionele wijze” waren vervalst. Alle echtheidskenmerken bleken in de documenten aanwezig te zijn. De vervalsingen werden “met slechts eenvoudige materialen, tegen geringe kosten” gefabricieerd.

De Tweede-Kamerfracties van CDA en de regeringspartijen VVD en D66 reageerden vanmorgen “geschokt” op de zaak. Kamerlid De Hoop Scheffer (CDA) heeft voor vanmiddag een spoeddebat aangevraagd met de verantwoordelijke bewindslieden, de staatssecretarissen Kohnstamm (D66, Binnenlandse Zaken) en Schmitz (PvdA, Justitie). “Ik vermoed dat Nederland internationaal een draaischijf is voor mensensmokkel”, zei De Hoop Scheffer, die ook inzicht wil hebben in de omvang van de fraude bij de asielprocedure die het rechercheteam heeft ontdekt. Mensen die van de 'vluchtroute' gebruik maakten, werden veelal tijdelijk gehuisvest in Nederlandse asielzoekerscentra.

Rijpstra (VVD) noemde de zaak “een topje van een ijsberg. Kennelijk zit er iets goed fout.” Scheltema (D66) zei dat het “schokkend is om te zien dat Nederlandse paspoorten kennelijk nog steeds gemakkelijk te vervalsen zijn”.

Staatssecretaris Kohnstamm moest al verschillende keren opheldering geven over veiligheidskwesties rond het nieuwste paspoort. In maart bleken ruim honderd paspoorten te zijn ontvreemd uit een partij van een half miljoen exemplaren die Binnenlandse Zaken had laten vernietigen door het bedrijf KNP BT. In januari zei Kohnstamm niet uit te sluiten dat nieuwe maatregelen om het paspoort beter te beveiligen tegen fraude nodig waren, nadat een aantal paspoorten bleken te zijn vervalst. In september 1988 traden twee bewindslieden af wegens problemen met de invoering van een fraudebestendig paspoort. Minister Van Eekelen (VVD, Defensie) stapte op wegens zijn betrokkenheid hierbij als staatssecretaris van Buitenlandse Zaken in het eerste kabinet-Lubbers. CDA'er Van der Linden, eveneens staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, trad ook af.