OVSE-chef wil uitstel Bosnische raadsverkiezingen

SARAJEVO, 16 OKT. De voorzitter van de Europese Veiligheidsorganisatie OVSE, de Zwitserse minister van Buitenlandse Zaken Flavio Cotti, is voor uitstel van de Bosnische gemeenteraadsverkiezingen tot de lente van volgend jaar.

Dat heeft Cotti volgens bronnen binnen de OVSE in Sarajevo gezegd op een bijeenkomst over de gemeenteraadsverkiezingen. Die bijeenkomst is al op 2 oktober gehouden, maar Cotti's advies is pas gisteren bekend geworden.

De gemeenteraadsverkiezingen hadden oorspronkelijk op 14 september moeten worden gehouden, samen met een reeks andere verkiezingen in Bosnië. Ze werden echter uitgesteld wegens massale onregelmatigheden met de registratie van de kiezers.

De leider van de OVSE-missie in Bosnië, Robert Frowick, heeft 23 en 24 november vastgesteld als nieuwe data voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar een woordvoerder van Cotti zei gisteren: “Die beslissing is wel door de heer Frowick genomen, maar de voorzitter van de OVSE is er tegen.” Cotti vindt de maand november “te vroeg” om de problemen met de kiezersregistratie op te lossen. De VN-hulporganisatie UNHCR heeft gisteren de Bosnische Kroaten beschuldigd 250 Servische vluchtelingen te hebben tegengehouden toen die zondag naar hun oorspronkelijke woningen in Drvar wilden terugkeren. De vluchtelingen werden vlak voor Drvar tegengehouden. Een woordvoerder van de UNHCR noemde dat “vooral tragisch” omdat de groep Servische vluchtelingen uit Drvar een van de weinige Servische gemeenschappen is die te kennen heeft gegeven naar hun oorspronkelijke woonplaats te willen terugkeren, voor zover die in de door de mosims en Kroaten gedomineerde Bosnische federatie ligt. Vrijwel alle andere gevluchte Serviërs blijven liever in de Servische Republiek, waar ze tijdens de oorlog hun toevlucht hebben gezocht. Drvar telde voor de oorlog 14.000 inwoners - vrijwel allen Serviërs. De meeste oorspronkelijke inwoners van Drvar leven nu in de door de Serviërs beheerste regio Banja Luka.

De internationale gemeenschap heeft nieuwe procedures uitgewerkt om de terugkeer van vluchtelingen in Bosnië te vergemakkelijken. De procedures hebben vooral betrekking op de terugkeer van vluchtelingen naar plaatsen in 'gevoelige' sectoren, vooral in de gedemilitariseerde zone tussen de Servische Republiek en de moslim-Kroatische federatie. De nieuwe procedure verplicht een vluchteling bij een internationle commissie te bewijzen dat hij aan het begin van de oorlog woonde in de gemeente waar hij zich wil vestigen; als de commissie de betrokken lokale autoriteiten op de hoogte heeft gesteld, zijn die verplicht de vluchteling papieren en andere hulp te geven. (Reuter, AFP)