Ouders slachtoffers staken verzet tegen vertrek Connerotte

BRUSSEL, 16 OKT. De ouders van in België verdwenen meisjes zien af van verzet tegen het besluit van het Hof van Cassatie om onderzoeksrechter Connerotte van de zaak-Dutroux te halen. Het Hof besloot maandag dat de populaire onderzoeksrechter het onderzoek naar kinderontvoerder Dutroux niet kon voortzetten, omdat hij de schijn van partijdigheid heeft gewekt met zijn aanwezigheid op een benefietavond voor slachtoffers van Dutroux.

De ouders, die aanvankelijk hadden aangekondigd verzet aan te tekenen, kwamen hier gisteren op terug na een urenlang onderhoud met minister van justitie Stefaan de Clerck. De minister ontkende vanmorgen in het parlement dat hij de ouders onder druk heeft gezet. Hij zei hun enkel informatie te hebben gegeven, onder meer dat hun verzet het besluit van Cassatie niet zou opschorten. De ouders wilden na afloop van hun onderhoud met De Clerck niet veel kwijt, maar maakten een aangeslagen indruk.

De ouders van de verdwenen meisjes hebben hun besluit wellicht mede gebaseerd op het nieuws dat Connerotte sowieso niet wil verder werken aan de zaak Dutroux of aan andere pedofilie-zaken. Dat schrijft vandaag de krant Het Volk. De onderzoeksrechter uit Neufchâteau zou deze beslissing hebben genomen om alle verdenking die op het onderzoek naar Dutroux rust, te vermijden. Minister De Clerck zei hierover vanmorgen niets in het parlement. Hij kondigde wel aan dat er een derde onderzoeksrechter wordt aangesteld in Neufchâteau, die Connerotte's opvolger Jacques Langlois moet bijstaan. Connerotte zal zich met “het algemene kabinet” gaan bezighouden. Gisteren hield De Clerck nog de mogelijkheid open dat Connerotte zou kunnen voortwerken aan één van de afgeleide dossiers in het pedofielennetwerk.

Connerotte's gedwongen vertrek heeft in heel België een storm van protest opgeroepen. Spontane stakingen barstten gisteren uit, vooral bij autofabrikanten zoals Volvo, Ford, Mazda en Volkswagen. Ook vandaag wordt er gestaakt, onder andere bij Ford en bij het Waalse vervoersbedrijf TEC. In Mechelen demonstreren vandaag studenten en spoorwegpersoneel. In Antwerpen betoogden studenten bij het gerechtshof. Zij gooiden met eieren en kastanjes, waarbij enkele ruiten sneuvelden. Het is de vierde dag dat er bij het Antwerpse gerechtshof wordt gedemonstreerd.

“We willen laten zien dat zelfs bij de kleinste werkman de drang er is naar gerechtigheid”, verwoordde een van de stakers de reden om het werk neer te leggen. De stakers gaan de straat op uit ontevredenheid over het arrest van Cassatie, maar ook over de reeks onopgeloste affaires die er aan voorafging zoals de moord op de socialistische voorman André Cools, de bende van Nijvel en de moord op veearts Karel van Noppen. Aanstaande zondag wordt in Brussel gedemonstreerd op initiatief van de ouders van verdwenen kinderen. Het moet een stille 'mars van de waardigheid' worden, zo veel mogelijk in het wit.

Het Comité P, dat toeziet op de politiediensten, heeft scherpe kritiek geleverd op het onderzoek naar de ontvoering vorig jaar van de achtjarige meisjes Julie en Mélissa. De Luikse onderzoeksrechter Martine Doutrèwe zou een gebrek aan leiding hebben getoond. Zo ging ze een week na de verdwijning van de twee meisjes voor een maand op vakantie zonder het dossier over te dragen aan één vervanger. Het onderzoek werd opgevolgd door dienstdoende magistraten die elkaar om de week afwisselden, waardoor tijd verloren ging. Ook stelt het Comité P dat Doutrèwe enkele weken na de verdwijning, door de rijkswacht mondeling op de hoogte werd gesteld van verdenkingen jegens Marc Dutroux. Zij zou hierover geen verdere uitleg hebben gevraagd. Ook de rijkswacht gaat niet vrijuit aldus het Comité P dat de mondelinge rapportage “onaanvaardbaar” noemt.

Het Comité P uit deze kritiek in een rapport over het onderzoek, dat het opstelde in opdracht van minister De Clerck. Eerder stelde de procureur-generaal van Luik, Anne Thilly, een 'onderzoek naar het onderzoek' op, dat zeer kritisch was over de rol van de rijkswacht. Nu wordt ook justitie van Luik fouten verweten. Minister De Clerck geeft vandaag in de Kamercommissie van justitie meer uitleg over het rapport van het Comité P. De voorzitter van de Kamercommissie is verontwaardigd dat het rapport gisteren al uitlekte in de pers.