Ook mensenhandel in Gelderland

ARNHEM, 16 OKT. De politie Gelderland-Midden heeft aanwijzingen dat georganiseerde groepen in de regio (van Zevenaar tot Harderwijk) zich bezighouden met mensenhandel en mensensmokkel. De groepen zouden met de handel enorme bedragen verdienen. Dit heeft een woordvoerder van de politie vanochtend gezegd.

De politie heeft een speciaal team van zes rechercheurs gevormd, dat het komende half jaar onderzoek doet naar het bestaan en de omvang van de handel en smokkel. Bij eerdere onderzoeken vond de politie aanwijzingen voor grootschalige handel in mensen in Gelderland. Die zou mede worden veroorzaakt doordat één van de twee landelijke aanmeldcentra voor asielzoekers zich in Zevenaar bevindt. Zowel bij jeugd- en zedenzaken als bij de marechaussee en bij de divisie zware criminaliteit is de politie op dergelijke gevallen gestuit.

Volgens woordvoerder M. Lieskamp van de politie gaat het om een “fenomeenonderzoek”. “We hoorden steeds meer over georganiseerde netwerken, die kapitalen zouden verdienen. Dat willen we in kaart brengen, zodat daarna eventueel gerichte onderzoeken van start kunnen gaan.”

In sommige gevallen betalen asielzoekers volgens de woordvoerder enorme bedragen om buiten justitie om Nederland in te komen. In andere gevallen zouden met name jonge vrouwen direct in de prostitutie terecht komen, waarmee de handelaar veel geld verdient.

Recent verklaarde een Arnhemmer op televisie dat hij handelt in Filippijnse en Thaise vrouwen.