Océ vergroot winst met 71 procent

Océ-van der Grinten, producent van kopieerapparatuur, heeft opnieuw goed gepresteerd. In het derde kwartaal vergrootte het bedrijf zijn netto winst met 71 procent tot 38,9 miljoen gulden.

Het resultaat over de eerste negen maanden steeg met 51 procent tot 107,5 miljoen gulden. Per gewoon aandeel steeg de winst over de eerste drie kwartalen met 36 procent tot 5,93 gulden. Voor het vierde kwartaal verwacht Océ een voortzetting van de positieve ontwikkeling over de eerste negen maanden.

Ook meldde Océ het Zwitserse Messerli over te nemen. De Limburgers hebben al sinds 1989 een belang van 20 procent in dit bedrijf. Messerli is goed voor een omzet van 225 miljoen gulden en telt ruim zeshonderd werknemers. Het Zwitserse bedrijf vervaardigt en verkoopt al Océ-producten in een exclusieve licentie-overeenkomst. Océ ziet interessante groeimogelijkheden op de Zwitserse markt.

Océ verkocht de afgelopen drie maanden voor 1,12 miljard gulden. Dat is 61 procent meer dan in de vergelijkbare periode van 1995. De in april overgenomen printeractiviteiten van Siemens Nixdorf droegen daaraan voor 41 procentpunten bij. Het effect van valutaschommelingen voerde de omzet 5 procent op. Over de eerste negen maanden kwam de omzet 39,2 procent hoger uit op 2,91 miljard gulden. Zo goed als de helft van deze omzetstijging komt voor rekening van de aankoop van Siemens-printeractiviteiten.