MVV blokkeert FC Limburg

MAASTRICHT, 16 OKT. Er komt voorlopig geen fusie van de drie Zuidlimburgse profclubs Roda JC, Fortuna Sittard en MVV. Het plan voor de vorming van een nieuwe topclub, de FC Limburg, is gestuit op de eis van MVV dat het nieuwe stadion in Maastricht komt. Fortuna Sittard en Roda JC gaan nu op verzoek van de provincie bezien of de twee clubs zonder MVV verder kunnen werken aan het fusieplan.

De voorzitters van de drie verenigingen hebben het mislukken van hun besprekingen vanmorgen overgebracht aan de commissaris van de koningin mr. B.J. baron van Voorst tot Voorst, die het initiatief voor de FC Limburg had genomen. Van Voorst tot Voorst heeft Fortuna Sittard en Roda JC gevraagd om mee te werken aan een onderzoek of de FC Limburg ook haalbaar is als alleen die twee clubs fuseren. De voorzitters van Roda JC en Fortuna Sittard, Th. Pickée en E. Bouwmeester, willen dat verzoek op korte termijn aan hun bestuur voorleggen.

Vorige maand had een consultancybureau een positief oordeel gegeven over de kansen om een nieuw multifunctioneel stadion met 30.000 zitplaatsen te exploiteren als de FC Limburg dat als basis zou gebruiken. Met de bouw zou afhankelijk van de vestigingsplaats een investering gemoeid zijn van 75 à 105 miljoen gulden. Vervolgens kwamen de clubs tot de conclusie dat ook een begroting van 25 tot 30 miljoen gulden, die nodig werd geacht om een van de vier topclubs in Nederland te worden, tot de mogelijkheden behoorde.

In het onderzoek van het consultancybureau, dat door de provincie Limburg werd betaald, kwamen vijf mogelijke vestigingsplaatsen naar voren: Kerkrade, Heerlen, Sittard, Valkenburg en het terrein bij het vliegveld Beek. De omgeving van de Geusselt in Maastricht, waar nu het MVV-stadion staat, was volgens het onderzoek niet geschikt om verkeerstechnische redenen.

Met dat oordeel is MVV-voorzitter B. Wesly het hartgrondig oneens: “Ik ben van mening dat het wel kan. Geen enkele plaats in Zuid-Limburg heeft zoveel te bieden aan accommodatie en infrastructuur als Maastricht. Maar als je dat gaat zeggen in een vergadering met de andere clubs, word je al snel arrogantie verweten. Ieder van ons zit namelijk met het probleem van zijn achterban. We kunnen elkaar dat stadion niet gunnen, omdat geen enkele supporter die fusie wil.”

Voor een Maastrichtenaar als Wesly is het te veel gevraagd om MVV om mercantiele redenen te laten verdwijnen. “Op zich is het een uitstekend plan om ons te laten fuseren, maar als dat betekent dat het betaald voetbal verdwijnt uit Maastricht, dan blijven wij liever een stadclubje met alle gevolgen van dien. Wij zijn nog altijd de enige van de drie clubs die kan zeggen dat ze het sinds de oprichting in 1902 zonder fusies heeft kunnen redden”, aldus de MVV-voorzitter.

    • Jacques Herraets