Interesse Stora voor KNP Leykam

ROTTERDAM, 16 OKT. De Zweedse papiergigant Stora zou belangstelling hebben voor samenwerking met KNP Leykam, de onderneming waarin de papieractiviteiten van KNP BT (papier, verpakking, distributie) zijn gebundeld.

Een woordvoerder van KNP BT wilde vanmiddag niet ingaan op vragen over lopende gesprekken tusen Stora en KNP BT, anders dan te zeggen dat het weinig verrassend is dat een concern als Stora belangstelling heeft.

Stora, die dankzij de verkoop van zijn bouwactiviteiten een ruim gevulde kas heeft, ontkende vanmorgen specifieke plannen te hebben om een bod te doen op KNP Leykam.

KNP BT maakte drie weken geleden bekend dat zij haar strategie heeft bijgesteld en vooralsnog geen kapitaalinvesteringen zal doen in KNP Leykam, omdat de rendementen in deze sector achterblijven bij eerdere verwachtingen. KNP BT zoekt samenwerking met andere partijen op de papiermarkt en sluit daarbij niet uit dat het bestaande meerderheidsbelang in KNP Leykam daardoor omlaag gaat. Een woordvoerder van het concern ontkent dat het de bedoeling is de papieractiviteiten te verkopen.

In het afgelopen eerste halfjaar boekte KNP BT in de papierproduktie een negatief bedrijfsresultaat voor rentebetalingen en belastingen van 24 miljoen gulden. In de vergelijkbare periode van 1995 bedroeg het positieve resultaat 183 miljoen gulden.

KNP BT als geheel boekte in het eerste halfjaar van dit jaar een bedrijfsresultaat van 247 miljoen gulden en wil de komende jaren vooral investeren in de twee belangrijkste winstmakers: distributie (onder meer papierhandel) en verpakkingen.

Het concern streeft naar een concentratieproces op de Europese markt voor houtvrij gestreken papier, waar KNP Leykam een van de drie grootste partijen is. De KNP BT woordvoerder:“De industrie moet zich hergroeperen.”

De afgelopen drie jaar heeft KNP BT 1,2 miljard gulden geïnvesteerd in KNP Leykam in kwaliteitsverbetering en uitbreiding van de produktiefaciliteiten. KNP Leykam heeft produktielocaties in Maastricht, Nijmegen, Lanaken (België) en Gratkorn (Oostenrijk).