Heidemij en DHV bundelen krachten voor grootse projecten; Fusiepartners azen op wereldtop

AMSTERDAM, 16 OKT. 'Kwaliteit is onze grote drijfveer' en 'Twee zeer gerenommerde Nederlandse bedrijven gaan samen voor de top van de eredivisie'. De besturen van Heidemij en DHV hadden gisteren geen last van bescheidenheid om de aangekondigde fusie van hun ingenieurs- en adviesbureaus aan te prijzen.

Door de fusie, die in december of januari een feit moet zijn, ontstaat een combinatie die op het gebied van advieswerk en engineering tot de top-vijf in de wereld behoort. De andere vier moeten vooral worden gezocht in de VS, zei bestuursvoorzitter drs. F.P. Luttmer van Heidemij in een toelichting op de plannen.

Hoofdmotieven voor het voorgestelde samengaan zijn volgens Luttmer en zijn collega ir. J.C. Huis in 't veld van DHV de groeiende deskundigheid van opdrachtgevers en de vraag naar integrale oplossingen voor problemen op het gebied van waterhuishouding, milieu, verkeer en infrastructuur. Ook de projecten waarmee de ingenieursbureaus te maken krijgen worden steeds groter. Er is behoeft een grote clubs die alles kunnen doen.

Heidemij en DHV denken samen ook beter in staat te zijn multinationale ondernemingen en organisatie als de Wereldbank te kunnen bedienen. “Er komt in de volgende eeuw heel veel op ons af, vooral op de emerging markets in Oost-Europa en Azië. Dit is ons antwoord op die uitdaging”, aldus Heidemij-topman Luttmer. Huis in 't Veld van DHV voegde daaraan toe dat beide bedrijven ruimte nodig hebben voor investeringen in nieuwe technologie. Hij verwacht ook dat de combinatie een sterkere positie kan innemen op de arbeidsmarkt voor ingenieurs en andere professionals, waarvan het aanbod in Nederland de laatste tijd terugloopt.

De ondernemingen vullen elkaar sterk aan. De kracht van DHV zit vooral in de waterhoek (drinkwater en afvalwaterbehandeling) en op het gebied van verkeer en infrastructuur. Op het DHV-kantoor in Amersfoort werkt men bijvoorbeeld aan grote verkeersstroommodellen voor de Randstad en voor heel Noordwest-Europa. Heidemij is vooral sterk in ruimtelijke planning, rurale infrastructuur en recreatieprojecten.

Zowel DHV als Heidemij is actief op vastgoedgebied, waarbij Heidemij zich meer bezighoudt met commercieel vastgoed en DHV zich zeer vooral richt op industriële huisvesting. Ook daar zijn de activiteiten volgens beide bedrijven aanvullend.

DHV Heidemij zal 8300 medewerkers tellen en een jaaromzet van 1,4 miljard gulden. In Nederland is de combinatie de absolute nummer één met een marktaandeel van circa 15 procent, op ruime afstand gevolgd door Grontmij.

Topman Huis in 't Veld ontkende dat DHV door financiële problemen genoodzaakt was om te zien naar een sterke partner. DHV heeft een moeilijke tijd achter de rug. Na saneringen in Spanje, Duitsland en Engeland werd het verlies van 17 miljoen van 1995 in de eerste helft van dit jaar omgebogen in een winst van 1,6 miljoen. DHV's expansieplannen in Europa zijn in feite mislukt. De vestiging in Duitsland is vorig gereorganiseerd, die in Spanje en Engeland worden of zijn verkocht of gesloten. Die problemen hebben DHV's resultaat flink onder druk gezet. Ook DHV's solvabiliteit was door de verliezen behoorlijk teruggelopen.

Volgens bestuursvoorzitter Huis in 't Veld is evenwel afgesproken dat DHV de combinatie met Heidemij zal ingaan met een solvabiliteit die tot ruim boven de 30 procent wordt verhoogd. Dat zal gebeuren door toevoeging van de netto winst over 1996 en door gedeeltelijke conversie van achtergestelde obligaties die eerder bij het eigen pensioenfonds waren geplaatst. Huis in 't Veld denkt dat DHV spoedig weer het winstpeil van tussen de 10 en 15 miljoen gulden per jaar zal bereiken.

Het fusietraject kan snel worden afgelegd. “Volle kracht vooruit”, aldus Luttmer van Heidemij. Maar het laatste woord berust in feite bij de medewerkers van beide ondernemingen. De fusie krijgt haar beslag door de plaatsing van 5,25 miljoen nieuwe aandelen Heidemij (circa 90 miljoen gulden waard) bij DHV-eigenaar Stichting DHV. Daardoor blijft de invloed van het personeel van Heidemij en DHV groot. De personeelsstichtingen DHV en Lovinklaan (Heidemij) bezitten straks beide 5,25 miljoen aandelen. Op de Amsterdamse beurs staan nog eens 13,45 miljoen aandelen uit.

De partners gaan er vanuit dat hun fusie positief uitpakt voor de werkgelegenheid. De FNV is niettemin bezorgd.