Haider ziet zich als kanselier Oostenrijk

WENEN, 16 OKT. Jörg Haider, leider van de extreem-rechtse Oostenrijkse vrijheidspartij (F), heeft zich gisteren opgeworpen als de opvolger van oud-bondskanselier Bruno Kreisky. “Het is logisch dat een partij die zich ontwikkelt als de onze, moet nadenken over regeringsverantwoordelijkheid”, aldus Haider naar aanleiding van zijn verkiezingsoverwinning van zondag.

Hij verweet de sociaaldemocraten dat ze de erfenis van Kreisky, die door veel Oostenrijkers wordt gezien als de man die tussen 1970 en 1983 van het land een welvarende natie maakte, hadden verraden.

Met zijn opmerkingen vertaalde Haider vertaalde de uitslag van de verkiezingen, bedoeld om de 21 Oostenrijkse zetels in het Europees Parlement op te vullen, in nationale termen. Dat was juist een van de grote kritiekpunten van leden van het Europarlement op de campagne van de F.

In Brussel werd over het algemeen teleurgesteld gereageerd op de uitslag in Oostenrijk, waar Haider zes zetels kreeg, slechts één minder dan de de conservatieve ÖVP en evenveel als de sociaaldemocratische SPÖ. “Het wordt tijd dat men in Europa beseft dat Europese verkiezingen uitsluitend over Europese kwesties moeten gaan.” aldus Pauline Green, leider van de socialistische fractie in Europees Parlement. Volgens Green zullen de parlementariërs van de F een “marginale” rol spelen in het Europees parlement.

Volgens Haider heeft Klaus Hänsch, voorzitter van het Europees Parlement, zich gedragen als een “rondtrekkende prediker”, met zijn waarschuwingen tegen de F. “Oostenrijkers zijn intelligenter. Ze hebben geleerd te leven met een druk die niet altijd objectief is”, zei Haider. Daarmee verwees hij indirect naar de verkiezing in 1986 van Kurt Waldheim tot president, ondanks grote internationale druk om dat niet te doen in verband met diens omstreden nazi-verleden. Haider kreeg felicitaties van Jean-Marie Le Pen, van het Franse extreem-rechtse Front Nationale. Die heette hem welkom in het “anti-Maastricht kamp” van het Europees Parlement (AFP, Reuter, AP)