Gat dreigt in begroting Duitsland

BONN, 16 OKT. Het verrassende besluit van de Duitse regering om de kinderbijslag te verhogen en tegelijkertijd de vermogensbelasting af te schaffen kost de staat 13 miljard mark. Daarmee stijgt de twijfel of Bonn in staat is te voldoen aan de criteria voor de Europese muntunie.

Het is onduidelijk hoe minister van financiën Theo Waigel dat bedrag wil financieren. Hij bereikte begin deze week met de sociaaldemocratische oppositiepartij SPD een akkoord over verhoging van de kinderbijslag per 1 januari met 20 mark. Daarmee stijgt de kinderbijslag van 200 naar 220 mark per maand. Dit kost de staat ongeveer 3,8 miljard mark. De regeringscoalitie van CDU/CSU en FDP had eerder dit jaar zelf voorgesteld de kinderbijslag te verhogen. Maar de coalitie slikte dit voornemen weer in, omdat ze het komend jaar 50 miljard mark wil bezuinigen. De SPD maakte de afgelopen maanden van de kinderbijslag een halszaak.

De aangekondigde afschaffing van de vermogensbelasting, zeer tegen de wens van de SPD, per 1 januari scheelt de staat ongeveer 9 miljard mark aan inkomsten. Deze belastingmaatregel is een onderdeel van een uitgebreid programma dat de regering in petto heeft om het belastingstelsel te hervormen. Dit zou in 1999 moeten ingaan. De coalitie wil de oppositie hier nauw bij betrekken om een zo groot mogelijk draagvlak te hebben. De belastinghervorming is het belangrijkste punt op de agenda van het jaarlijkse CDU-congres dat volgende week in Hannover wordt gehouden.

Waigel heeft al toegegeven dat Duitsland dit jaar de voorgeschreven grens voor het overheidstekort (3 procent van het bruto nationaal produkt bnp) zal overschrijden. Het tekort zal dit jaar de 70 miljard mark te bovengaan. Volgend jaar moet het tekort terug naar 56,5 miljard mark, wat overeenkomt met 2,5 procent van het bnp.

Gisteren drong SPD-fractieleider Rudolf Scharping er bij bondskanselier Helmut Kohl op aan te onderzoeken of Duitsland nog wel in staat is volgend jaar aan de EMU-criteria tegemoet te komen nu de inkomsten uit de vermogensbelasting wegvallen. De SPD, die dit besluit “een klap in het gezicht noemt van de armen en werklozen”, liet gisteren weten dat het in de Bondsraad tegen dit besluit zal stemmen. Minister Waigel zei gisteren dat zelfs als geen enkele vooruitgang meer wordt geboekt op het gebied van voorgenomen belastingmaatregelen, Duitsland “er in zal slagen het overheidstekort in 1997 te verminderen tot 2,5 procent van het BNP”.