Frankrijk staakt tegen ontslagen en sanering overheid

PARIJS, 16 OKT. Het openbare leven in Frankrijk komt morgen goeddeels stil te liggen. Er wordt gestaakt uit protest tegen de algehele malaise in de economie, de massaontslagen in de industrie en de pogingen van de regering de tekorten te reduceren door versneld te privatiseren en personeel te laten afvloeien bij overheid en staatsbedrijven.

Een deel van de Franse journalisten staakt al sinds gisteren, waardoor over de behandeling van de nationale begroting voor 1997 deze week nauwelijks wordt gerapporteerd. De journalisten protesteren tegen de voorgenomen afschaffing van hun belastingvoordeel.

Vandaag lagen van de landelijke kranten alleen Libération en Le Monde in de kiosken. Bij beide dagbladen, die ondanks ingrijpende reorganisaties verlieslijdend zijn, stemden de journalisten tegen deelname aan de stakingsacties.

Verwacht wordt dat vanaf vanavond acht uur de spoorwegen voor 24 uur tot stilstand komen. Morgen zullen de binnenlandse en Europese vluchten van Air France zwaar verstoord zijn. De post blijft liggen. Artsen en onderwijsgevenden staken 24 uur. Ook bij autofabrikant Renault, sinds kort in meerderheid in privé-handen, en bij uitgaanscentra zijn acties aangekondigd.

De positie van de pers in deze turbulentie is extra delicaat omdat de berichtgever een deel van het nieuws is. In diverse kranten wordt die verantwoordelijkheid erkend. Dat heeft gisteren niet voorkomen dat ruim duizend journalisten samenstroomden voor de Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer. Zij eisten intrekking van het regeringsplan de vaste aftrekpost van 30 procent voor journalisten af te schaffen.

Die vaste aftrek lijkt royaler dan zij is, zeggen de Franse journalisten, omdat de werkgevers dat voordeel in de loop der jaren geheel hebben verwerkt in de loonschalen. Schrappen van de vaste aftrek kost journalisten in bepaalde gevallen een maand van hun toch al niet riante salaris per jaar. De werkgevers claimen dat de economische positie van de geschreven pers zo zwak is, dat zij niet ineens meer kunnen gaan betalen. In feite is de 30-procentsregeling een verkapte subsidie aan de pers.

    • Marc Chavannes