Feyenoord koel in 'walgelijke' sfeer

BARCELONA, 16 OKT. Schelden doet geen pijn als je met 3-0 voorstaat. Ronald Koeman reageerde gisteravond met een glimlach op de beledigingen die de Espanyol-fans hem vanaf de tribune toeriepen. De Feyenoord-aanvoerder was het uit zijn tijd bij FC Barcelona gewend dat hij in vijandelijke stadions voor hijo de puta, hoerenjong, werd uitgemaakt. “Spanjaarden zijn een emotioneel volkje. Ze doen alles om je gek te maken”, zei Koeman schouderophalend. Hij wist dat Feyenoord door de ruime 3-0 zege in Barcelona zo goed als zeker is van een plaats in de derde ronde van het UEFA-Cuptoernooi.

Schelden op de tegenstander en gooien met flessen en aanstekers was het enige dat de supporters van Espanyol gisteravond laat nog restte. Hun ploeg was op het veld machteloos tegen Feyenoord. Er was bij de Spaanse spelers geen geloof in eigen kunnen en zelfs de beruchte hardheid in het spel ontbrak. Het is ook nauwelijks voor te stellen dat trainer José Ródenas Carcelan bij Espanyol nog lang op zijn plaats mag blijven zitten. Sommige fans riepen al om zijn ontslag en applaudiseerden na afloop demonstratief voor de spelers van Feyenoord.

Espanyol heeft verscheidene fascisten onder zijn aanhangers. Ze brachten provocerend de Hitler-groet en droegen vlaggen met hakenkruizen bij zich. De Feyenoord-spelers zagen het tijdens de warming-up voor de wedstrijd. Jean-Paul van Gastel noemde het “walgelijk”. Tijdens de wedstrijd werden de twee zwarte spelers bij Feyenoord, Boateng en Taument, uitgefloten als ze aan de bal waren. Of er klonken oerwoudgeluiden. Maar ook dat deed geen pijn door de klinkende zege.

Feyenoord, met Bernard Schuiteman als één van de twee mandekkers in de plaats van de geschorste Fräser, wist dat het tegen de Spaanse middenmoter een goede kans maakte. Maar geen Rotterdammer had vooraf gedacht dat het zo eenvoudig zou gaan. Van Gastel wees met zijn doelpunt na 21 minuten Feyenoord de weg. De middenvelder schoot op goed geluk van zo'n dertig meter op het doel. Omdat de bal door de benen van tegenstander Pochettino ging, zag doelman Toni het gevaar te laat. Zwabberend vloog de bal in het doel. “Ik schiet met de buitenkant van de voet, daardoor zit er altijd effect aan de bal. Maar deze keer was het wel heel erg veel”, aldus Van Gastel. Koeman lachend: “Ik zal het merk van de bal maar niet noemen.”

Op de slotfase van de eerste helft na controleerde Feyenoord de wedstrijd. Espanyol kreeg vlak voor rust de twee beste mogelijkheden na verdedigingsfouten van de Rotterdammers. Bogdanovic mocht door het midden doorkomen en hij schoot net naast. Verdediger Cristobal stond ineens vrij voor doel en Ed de Goey tikte de bal met moeite uit de hoek. “Als het even tegenzit, wordt het gelijk en krijgen we een heel andere wedstrijd”, realiseerde Koeman zich na afloop. “De organisatie was even helemaal weg. We liepen een beetje door elkaar”, zei Van Gastel.

Na rust had Feyenoord alles weer behoorlijk op orde en werd er met bij vlagen goed en bekeken voetbal afstand genomen van het weerloze Espanyol. Fraai was de wijze waarop in de 55ste minuut het tweede doelpunt tot stand kwam. Uitblinker Henke Larsson was de regisseur. Hij combineerde eerst aan de zijlijn met Sánchez en misleidde vervolgens de keeper en de enige overgebleven verdediger waarna hij de bal naar Taument schoof die simpel scoorde. Trainer Haan sprak over “een schoolvoorbeeld van een counter”. Vlak voor tijd zorgde Larsson zelf koppend voor 3-0 na een voorzet van Van Wonderen. “Er had nog meer ingezeten”, zei een tevreden Haan na afloop.

Koeman was ook blij. “Dit is schitterend voor de Barcelona-fans.” Het is haat en nijd tussen de supporters van de twee profclubs uit de Catalaanse stad. Voor Koeman was het niet de grootste overwinning die hij in zijn loopbaan in stadion Sarrià - gisteren slechts halfvol - behaalde. “Ik heb hier met Barcelona een keer met 4-0 gewonnen. Na de 1-0 speelden we zelfs met tien man.”

Scheidsrechter Krondl gaf Koeman gisteren in de tweede helft na een onschuldige charge een gele kaart. De aanvoerder is daardoor geschorst voor de return over twee weken. Het kon de goede bui van Koeman gisteren niet verpesten. Ook zonder hem moet Feyenoord eenvoudig de volgende ronde kunnen bereiken. En de veteraan kan een wedstrijd rust altijd wel gebruiken. Het seizoen is met de voortdurende internationale verplichting nog zwaar genoeg.

Een zege van 3-0 in een Europese uitwedstrijd spreekt in het buitenland zeker aan. Aanvoerder Koeman sprak na afloop de hoop uit dat de mening van de voetbalfans in Nederland over Feyenoord ook aan het veranderen is. “De kritiek op ons spel was vaak terecht. We speelden ook erg vanuit de verdediging. Maar dat is aan het veranderen. We hebben in de tweede helft tegen Espanyol laten zien dat we ook aanvallend uit de voeten kunnen. Veel jongens speelden toen voor de bal.”

Komende zondag speelt de eredivisie-koploper in de competitie tegen nummer twee PSV. Koeman: “Dat wordt een heel andere wedstrijd, maar deze 3-0 geeft wel zelfvertrouwen.”