Burgemeester Peper ontslaat rechercheur

ROTTERDAM, 16 OKT.Burgemeester Peper van Rotterdam heeft rechercheur P.A. Santema op staande voet ontslagen. Santema zou justitie en politie schade hebben toegebracht en het onderzoek naar de moord op taxichauffeur G. Frensdorff in gevaar hebben gebracht door te verschijnen in een televisieprogramma van misdaadjournalist Peter de Vries op RTL4.

De korpsbeheerder negeert hiermee een handtekeningenactie die op touw is gezet door de weduwe van de vermoorde taxichauffeur. Gisteren bleken 8.000 Rotterdammers hun steun aan de rechercheur te hebben betuigd. Peper verwijt Santema evenwel “het telkenmale willens en wetens negeren van een dienstbevel”. Vanaf oktober vorig jaar zou Santema zonder toestemming zijn weggebleven van zijn werk, het onderzoek naar de moord op Frensdorff op eigen wijze hebben voortgezet en een verbod van zijn superieuren om op televisie te verschijnen, hebben genegeerd.

In de televisie-uitzending stelde de rechercheur dat het onderzoek naar de moord op de taxichauffeur door de Rotterdamse politie slordig was uitgevoerd. De 54-jarige Frensdorff werd in februari 1994 dood in zijn taxi gevonden. In de uitzending toonde De Vries videobeelden van de vermoedelijke daders. Enkele weken na de uitzending werden de twee 19-jarige daders opgepakt. De Rotterdamse rechtbank veroordeelde hen tot gevangenisstraffen van zes jaar. De rechercheur werd na de uitzending door de korpsleiding geschorst, omdat hij recherchegegevens zou hebben laten uitlekken. De rijksrecherche kon dat niet aantonen. Santema heeft aangekondigd tegen zijn ontslag in beroep te gaan.