'Boeman' Menem raakt steeds verder in het nauw

BUENOS AIRES, 16 OKT. De Argentijnse president, Carlos Menem, raakt steeds verder in het nauw. Twee ministers uit zijn regering zijn beschuldigd van corruptie, twee oppositiepartijen, de Radicalen en de Centrum-linkse Frepaso coalitie, dreigen een verenigd blok te gaan vormen en de president wordt in verlegenheid gebracht door een drugsschandaal waarin zijn goede vriend, de voetbalspeler Diego Maradonna, is verwikkeld.

Menem reageerde gisteren laconiek op de vereniging van de oppositie die een serieuze bedreiging kan worden voor Menem bij de tussentijdse verkiezingen die volgend jaar worden gehouden. “Ze verenigen zich tegen de boeman Menem omdat ik nog nooit een verkiezing heb verloren”, zei hij. “Dat stoort hen. Ik heb nog nooit in het stof gebeten van de nederlaag en ik zal onverslagen met pensioen gaan, dus willen ze zich verenigen om mij te verslaan. Maar het zal ze niet lukken.”

Menem, in 1989 tot president gekozen, werd in 1995 herkozen nadat hij het congres een wijziging van de grondwet liet doorvoeren, die herverkiezing van de president mogelijk maakte. Maar de populariteit van Menem heeft een dieptepunt bereikt als gevolg van de economische recessie, de werkloosheid van 17 procent en de harde bezuinigingen.

De voormalige Argentijnse minister van Economische Zaken, Domingo Cavallo, die afgelopen februari door Menem werd ontslagen, beschuldigde gisteren voor de Argentijnse radio twee ministers in de regering-Menem van corruptie. Hij zei dat minister van Binnenlandse Zaken Carlos Corach had geprobeerd een rechter die bezig was fraude met goud-export te onderzoeken, te vervangen door een andere rechter “die er niet in is geslaagd enige misdaad door goud-exporteurs op te sporen”. Corach zou volgens Cavallo eens op een papieren servet de namen hebben geschreven van een aantal rechters en aanklagers en hebben gezegd: “Deze doen wat ik zeg”.

Ook minister van Justitie Elias Jassan zou volgens Cavallo rechters en aanklagers hebben gemanipuleerd. Corach heeft de aantijgingen ontkend. Menem zei dat Cavallo de beschuldigingen eerst maar eens moet bewijzen. Cavallo ontketende vorig jaar al een groot schandaal toen hij voor het Congres verklaarde dat de mafia in de Argentijnse regering was geïnfiltreerd. De twee oppositiepartijen hebben afgesproken “gezamenlijke strategieën op te stellen voor het aangaan van grotere uitdagingen in de toekomst”, aldus de voormalige president en lid van de oppositionele Radicalen, Raul Alfonsin. Vorige week werd Guillermo Coppola, de manager van voetballer Maradonna, gearresteerd in het bezit van 500 gram cocaïne. De regering van Menem is niet direct betrokken bij het schandaal, maar de nauwe banden met het tweetal - ze troostten Menem toen zijn zoon, Carlitos, vorig jaar omkwam bij een helikopter-ongeluk en Coppola is hecht bevriend met Menems privé-secretaris - is de affaire schadelijk voor Menems imago. (Reuter, AFP)